- Weblog van Jelle Bogerman en Simon Wiersma ------------------------------------ [Stormjagers.nl ©2008] -
 -

[ Storm Chase links ]
- Storm Prediction Center
- Storm Prediction Center Analyse
- Storm Prediction Center Storm Reports
- Storm Prediction Center Convectie Vooruitzichten
- Storm Prediction Center Current Convective Watches
- Nationale Doppler Radar Stations
- Weblog Storm Chaser Mike Theiss
- Severe Weather Watch and Warning USA
- Watch, Warning, Advisory USA
- Webcam positie Charles (KA5TYP)
- APRS positie John (N3ARN)
- SkyWarn USA
- The Spotter Network
- Weblog Storm Chaser Thad Bowling
Reacties Shoutbox

03 Mei 2008 Amsterdam-Oklahoma City


Hallo Iedereen,

We zijn eindelijk aangekomen in Norman Oklahoma na een reis van ongeveer 11 uur.
De reis was voorspoedig verlopen en we zijn geen bagage kwijt geraakt.
Het weerzien met oude bekenden was weer hartelijk en we zijn weer aan het genieten. De briefing hebben we nu net achter de rug en de nodige handtekeningen zijn gezet.
Leuk detail, we hadden voor 20 man pizza besteld, er zijn er nu al 2 gejat! :-)
Als dat maar goed gaat! Het is nu heel erg laat en ga nu snel slapen! Het is nu bijna 06.00 uur in de morgen in Holland. Morgen staat er een reis naar Amarillo in Texas op het programma, en ik ben bang dat we de Big Texan gaan aandoen! Dat wordt weer smullen geblazen met al die dikke "steaks"!

Ik laat jullie met twee foto's die onderweg zijn genomen!
De bovenste foto's waren onze Nederlandse buren boven de Atlantische Oceaan op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. Ze vlogen wel veel harder dan wij, volgende keer toch maar KLM vliegen?
Onderste foto is genomen door Jelle, we waren net opgestegen van Cincinnati, het was aardig weer met hier en daar een bui. De temperatuur was ongeveer 24C en de zon scheen fel door de wolken. Morgen meer nieuws van Jelle en Simon!

Afstand deze dag: 4880 mile = 7853 kilometer! (klik op foto voor vergroting!)

Top

Reacties Shoutbox

04 Mei 2008 Norman Ok-Amarillo Tx


Hallo Iedereen,

Het is vroeg in de morgen, en het is koud in Norman OK.
Jelle en ik hadden een prima nacht en hebben goed geslapen!
In South Dakota viel vannacht 20 cm sneeuw. Vandaag gaan we naar Texas daar is het een stuk warmer met ongeveer 25 C.
Nu eerst een briefing en brunch, daarna "hit the road Jack"!
We spreken jullie morgen weer want het is hier in de USA een stuk vroeger.

Het is nu 22.00 uur, nu zijn we in Amarillo Tx, en we komen net bij de Big Texan vandaan, daarbij zijn we gebracht en gehaald met een limousine.
Jelle heeft geprobeerd om een steak van 72oz (2.2 kg) op te eten!
Helaas kon Jelle de steak niet in een uur opeten!
Maar we hebben wel respect voor Jelle, hij heeft meer dan 1.3 kilo steak gegeten!
Hij had veel bijval van het publiek in het restaurant. In ieder geval heeft hij George met 5oz verslagen.

Van Oklahoma City naar Amarillo Tx is een afstand van 445 kilometer, onderweg kwamen we nog wat leuke weersverschijnselen tegen. Een mooie bijzon op de highway 40 en een "dust devil" op de grens met Oklahoma en Texas.

Morgen gaan we richting Kansas of Oklahoma, misschien blijven we wel hier in de buurt, we moeten in ieder geval vroeg op!

Afstand dag 1: 277 mile = 445 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

05 Mei 2008 Amarillo Tx-Lubbock Tx


Hallo Iedereen,

Het is nu 08.00 uur in de morgen. De temperatuur is niet zo gek met ongeveer 17 C. Jammer genoeg is het bewolkt, maar ik denk dat het beter gaat worden.
Om ons heen zien we op TV dat de onweersbuien nu al actief zijn.

Vandaag de eerste chase dag, en die begon al goed! Eerst reden we noord naar de stad Dumas om richting Kansas te rijden. In de stad is weer eens goed naar de SPC gekeken, nu bleek dat we naar het westen moesten rijden. Dus reden we richting Hereford Tx en verder naar New Mexico, en wel in de richting van Clovis NM.
In Clovis aangekomen moest er getankt worden, en werd er weer een blik op diverse apparatuur geworpen. Nu, we moesten nog verder west richting Roswell New Mexico. In de buurt van Roswell was het goed prijs. Een behoorlijke supercel ontwikkelde zich in de buurt van de stad. Er werd om 16.00 uur grote hagelstenen gemeld door spotters die in deze supercel verzeilt waren geraakt. De cel begon goed te roteren en de warme wind stak flink op. Het onweerde behoorlijk, op een afstand van een kilometer sloeg de bliksem in. De donder en weerlicht was niet van de lucht. In de tussentijd begonnen hagelstenen te vallen, deze waren gelukkig niet zo groot als wat door diverse mensen waren gemeld.

Op deze supercel kwam al snel een "severe thunderstorm warning" gevolgd door een al eerder verwachtte "tornado watch"! Helaas wilde deze supercel niet doorzetten, maar het was zeker de reis waard naar Roswell New Mexico. Op de terugweg naar Texas zagen we grote mamatus boven het uitgestrekte vlakte boven New Mexico.

We zijn nu in Lubbock Texas omdat er morgen weer zwaar weer in dit gebied wordt verwacht. We gaan het wel zien. Nu onweert het behoorlijk boven mijn hoofd en het koufront passeert nu, en dat is goed te voelen, het scheelt een jas en het regent op dit moment pijpenstelen.

Het is nu erg laat (01.00 uur CDT), dus laat ik het hier even bij.
Gelukkig morgen niet zo laat op! Groetjes van Jelle en Simon.

Afstand dag 2: 538 mile = 865 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

06 Mei 2008 Lubbock Tx-Lubbock Tx


Goedemorgen Iedereen,

Vannacht een korte nacht gehad, het onweerde vannacht behoorlijk! Het was echt beestenweer, je kan het zien op de lokale doppler radar van Lubbock Texas!
Op dit moment is er nog niet bekend waar we naar toe gaan, maar het zal deze keer niet ver zijn want het gebeurd nu allemaal in deze omgeving!

In Dallas en Fort Worth in Texas is veel regen gevallen, en het regent daar nog steeds flink, en dat is volgens de Weather Channel geen understatement!

Een Australische TV ploeg van Channel 9 gaat voor 4 dagen ons filmen voor TV en voor het internet. Of we daar nu zo gelukkig mee moeten zijn, dat durf ik te betwijfelen. Ik (Simon) ben nu al 4 dagen op zoek naar een regenjas, er is hier in dit land gewoon niet aan te komen, ik snap niet echt waarom ze deze niet verkopen!

OK, we hebben even een uitje gemaakt naar Seminole in Texas, en we hebben wat gechased, helaas was het niet veel, we hebben wel wat mooie foto's gemaakt.
Er ontstond een behoorlijke supercel in noordwestelijke richting, deze storm hebben we een uurtje gevolgd. De hagelstenen vlogen ons om de oren en Pete uit Engeland sprong met gevaar voor eigen leven uit de auto om wat steentjes te verzamelen.

Op de foto kan je zien hoe groot deze hagelstenen kunnen worden, soms veroorzaken ze een behoorlijke schade aan huizen, auto's en aan gewassen.
We zijn weer zeer laat teruggekomen in Lubbock Tx, het was ongeveer 23.00 uur toen we het hotel in zicht kregen.

Op dit moment weer onweer boven onze hoofdjes, Jelle heeft er nog een mooie foto van gemaakt! We gaan slapen want we moeten morgen om 06.00 uur CDT op!
Het ziet er naar uit dat we naar het oosten van Texas gaan rijden, en dat is een behoorlijk eindje rijden.

Groetjes van Jelle en Simon.

Afstand dag 3: 214 mile = 345 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

07 Mei 2008 Lubbock Tx-Paris Tx


Heej Iedereen,

Vannacht een zeer korte nacht gehad, we moesten om 07.00 uur met onze bagage voor het motel staan. Dat lukte niet geheel omdat Jelle om 07.30 uur nog heerlijk in zijn bed lag te ronken. Jelle hebben we zijn bed uitgebeld, en hij zat na 10 minuten ongeschoren in de auto. Het onweerde en regende weer erg hard, dus hadden we niet veel haast om het motel te verlaten. Simon en een Zweedse storm chaser waren als eerste op voor het ontbijt, de rest stond nog onder de douche of lag nog in bed!

Vandaag was het een heel eind rijden naar het oosten van Texas. We moesten het koufront weer inhalen, dat lukte ons pas in de middag. We reden door "cowboy en indian country", overal op de highway 82 in Texas zag je historische borden staan!

Via Witchita Falls zijn we naar Paris Tx gereden. Om 16.00 uur was de chase op een onweersbui in de buurt van Fort Worth geopend. Het zag er in eerste instantie erg goed uit in de buurt van Dallas, de wind stak op, het werd behoorlijk warm en vochtig. Jammer genoeg zakte de bui weer in, maar begon na een half uur nieuw leven.

De chase ging verder op deze bui omdat de bui boven onze hoofden begon te roteren en de wolken kolkten behoorlijk, de onweersbui werd in een uurtje tijd een supercel.

Deze supercel werd in de buurt van Fort Worth ge-upgrade van een "Tornado Watch" naar een "Tornado Warning", dat was de eerste keer deze tour! De tornado sirenes gingen af in Denton, een stad net noordelijk van Fort Worth. De supercel hebben we voor een 90 minuten gevolgd in de richting van Paris Texas.
Deze kleine supercel produceerde weinig onweer en werd al snel een gewone onweersbui. In Paris Tx zagen we in oostelijke richting de supercel letterlijk ontploffen, het ging heel erg snel, schoot een paar kilometer omhoog in 10 minuten, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het wachten was op het koufront, deze passeerde ons in Paris Tx zonder al teveel onweer, hagel en regen, de chase was over!

Nadat we gegeten hadden in de Pizza Hut in Paris Tx, namen we onze intrek in het Best Western hotel in Paris Texas. Morgen is een niet chase dag, we hoeven niet vroeg op, en dat is niet zo'n gek idee, we zijn allemaal moe van 3 dagen chasen.

Ik denk dat we terug gaan naar Oklahoma City of naar Norman. Misschien kunnen we dan wat boodschappen doen en voor de achterblijvers in Nederland kopen! Vandaag heb ik wel in de Wal-Mart in Paris Tx een regenjas gescoord! Hopelijk ga ik morgen mijn mooie en nieuwe lens voor mijn Canon camera's zien, besteld in de USA! :-)

Groetjes van Jelle en Simon.

Afstand dag 4: 450 mile = 724 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

08 Mei 2008 Paris Tx-Norman Ok


Hallo Iedereen,

Het is niet zo vroeg in de morgen, en het is niet koud in het noorden van Texas, vandaag gaat de temperatuur oplopen naar ongeveer 26 C. Morgen wordt het iets warmer, met een temperatuur van ongeveer 32 C.

Vandaag hebben we een reisdag! We zijn uit Texas vertrokken en zijn in de richting van Oklahoma gereden. Er viel niet veel te chasen, behalve dan dat er zware onweersbuien zijn ontstaan in Kansas. Helaas is de afstand van Paris Tx naar het doelgebied te groot, dus zijn we om 16.30 uur neergestreken in Norman Oklahoma.

Het is warm weer in Oklahoma, de temperatuur steeg vandaag boven de 28 C met veel zon en erg weinig wolken! Dat kwam Simon wel weer goed uit, want zijn lens was gearriveerd in een grote doos. Na het uitpakken kwam de verbazing, wat een joekel van een lens is dat, en het weegt bijna een ton! :-)

Het eten was uitstekend, we zijn met een grote groep naar de Olive Garden geweest, dat was echt smullen geblazen. Jelle is nu naar de film, en ik moet nog naar de plaatselijke Wal-Mart voor "dream catchers", en kijken voor gympies voor de katten-oppas Aniek! Morgen gaan we waarschijnlijk naar Arkansas of naar zuid oost Kansas, er is in dat gebied een grote kans op onweersbuien, we gaan het wel weer zien.

Groetjes en tot morgen, van Jelle en Simon!

Afstand dag 5: 247 mile = 397 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

09 Mei 2008 Norman Ok- McAlester Ok


Mogge Iedereen, Middag in Nederland,

We hebben vandaag goed geslapen in de Guest Inn in Norman Ok. De zon schijnt weer volop dus denk ik dat we weer wat kans maken op onweer. Gisterennacht ging het onweer ten noorden van ons langs, in Kansas is weer veel regen gevallen.
Jelle en ik willen iedereen bedanken die e-mails hebben gestuurd, of een berichtje in de shoutbox hebben gekrabbeld!!!!

Ik heb gisterenavond nog een foto gemaakt van de maan met de nieuwe Canon lens, het viel mij niet echt tegen. Dus ben ik zeer tevreden met de nieuwe lens.

Tot nu toe weet ik nog niet waar we precies naar toe gaan, maar het zal wel Arkansas of Kansas zijn. We horen het wel op de briefing om 10.30 uur.

Goedenavond Allemaal, Morgen in Nederland,

We zijn uiteindelijk uitgekomen in Zuid Oost Oklahoma, en wel in de stad McAlester. Nu kan je van McAlester alles zeggen, behalve dat het bruist!! :-)
Voor we naar het zuid oosten van Oklahoma zijn gereden, hebben we nog snel een bezoekje gebracht aan het Amerikaanse KNMI. Het nieuwe gebouw van het National Weather Center is gelegen in Norman Oklahoma.
De bekendste weerman van Amerika Gary England gaf er op dat moment een speech. Wij kwamen eigenlijk voor de T-shirts, en die hebben we allemaal gekocht. In dit gebouw huist ook het Storm Prediction Center. Het SPC is een afdeling van het National Weather Center, die zich bezig houdt met zwaar weer zoals tornado's, orkanen en zeer zware onweerscomplexen, de zogenaamde supercellen.

Na het bezoekje aan het National Weather Center zijn we oostwaarts gereden, in de richting van Henryetta Ok, en uiteindelijk zijn we een stukje naar het zuiden gereden.
Het is nu bijna 22.00 uur, jammer genoeg krijg ik mijn e-mail niet weg, dus zal ik het via het internet doen, ook de signaal sterkte is niet optimaal in dit gat, de Amerikanen noemen dit een "Shit Hole"!

Morgen belooft een uitstekende chasedag te worden, de condities zijn uitermate goed te noemen, jammer dat dit landschap heuvelachtig is en er veel bomen staan.
Het SPC voorspelt 45% kans op zwaar weer, bijna 100% kans op supercellen, en kans op tornado's! Waar heb ik dat eerder gehoord? Hahahahaha!
Ik geloof er niet zo erg in, alhoewel de conditie vandaag wel eg goed zijn te noemen, nadat wij het BBQ restaurant hadden verlaten, zagen we uit de lichte bewolking zelfs mamatus te voorschijn komen, en dat is een goed voorteken.
Op dit moment wordt er op de Weather Channel al gewaarschuwd voor supercellen in deze buurt, met gevaar voor grote hagelstenen, onweer, veel wind en tornado's.
Morgen weten we meer, 10.30 uur CDT hebben we een briefing, misschien hebben we nu wel geluk!

Groetjes en tot morgen, van Jelle en Simon!


Afstand dag 6: 158 mile = 254 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

10 Mei 2008 McAlester Ok-Texarkana Tx/Ar


Mogge Allemaal,

Wij liggen nu op 1 oor, heerlijk te ronken met de airco aan. Dit is de kaart voor zaterdag, tot in de nacht van zondag. Nu maar hopen dat het uitkomt!

Goedenavond of morgen in Nederland,

We zitten nu in Texarkana Tx/Ar en we balen hier verschrikkelijk!!!
In de buurt van McAlester Ok is een grote tornado geweest, en ja hoor..., wij zaten in Arkansas! Helaas zijn wel 5 doden te betreuren bij deze tornado. Dat is natuurlijk de donkere zijde van het stormjagen.

Inderdaad John, we hebben een rondje gereden in 3 staten, van Oklahoma naar Arkansas, terug naar Oklahoma, daarna weer naar Arkansas en op de grens met Arkansas in Texas. Om 16.00 uur waren we in De Queen Arkansas en voor de tweede keer onder "Tornado Warning", het was daar bewolkt maar bloedheet en vochtig, omdat daar niets gebeurde zijn we weer west gereden, dus naar Oklahoma, toen kwamen we tot de ontdekking dat het meer naar net noorden moest gebeuren. Dus gingen we naar het noorden over een vreselijke weg, mijn nieren voel ik nu nog goed zitten, toen ging het weer ten oosten van ons gebeuren, dus maar weer terug naar De Queen in Arkansas. Het begon te regenen, nouja regenen...., het kwam letterlijk met bakken uit de hemel, soms met grote hagelstenen. In De Queen waren we net te laat, de storm was al overgewaaid. Op de radio hoorden we dat Eagletown Ok vol is geraakt door de storm, helaas waren we daar een net langs een uurtje eerder langs gekomen. In de buurt van Asdown Arkansas kwamen we in een zeer zware onweerbui terecht, en wederom helaas was dat veel te laat voor foto's want het was donker.

Kortom, een zeer teleurstellende dag, het is nu 01.30 uur CDT, ik ga naar bed. Morgen gaan we om 10.30 uur naar Norman Ok. Maandag gaan we denk ik naar Kansas.

Groetjes van Jelle en Simon.

Afstand dag 7: 344 mile = 554 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

11 Mei 2008 Texarkana Tx/Ar-Abilene Tx


Goeiemoggel Allemaal,

Gelukkig zijn we Texarkana vandaag ontvlucht, het Confort Inn motel was er eentje die je van je leven niet meer vergeet. Aan elke kamer mankeerde wel wat, deuren gingen niet dicht, een TV ontplofte, bloed aan de muren, badkamer niet schoon gemaakt en kakkerlakken in de kamers. Texarkana willen wij niet meer zien, de gehele groep heeft het helemaal met die stad gehad, alhoewel ik wel moet bekennen dat het eten in het Catle Steak House uitstekend was!

Vanmiddag hebben we een bezoekje gebracht aan Dallas, de stad waar J.F. Kennedy werd vermoord. De plaats waar hij werd vermoord is duidelijk aangegeven met witte kruizen op het wegdek. Het was warm en dus druk op de plaats waar hij meer dan 40 jaar geleden om het leven is gebracht. Het gekke is dat er wel een museum in de buurt is, maar geen gedenkteken op de plaats waar hij het leven liet.

De reisdag voor vandaag bracht ons naar het westen van Texas, in de stad Abilene. In eerste instantie dacht ik dat we weer terug gingen naar Oklahoma. Maar het team heeft besloten om naar Texas te rijden, omdat in het westen van Texas morgen weer onweersbuien worden verwacht. Sommige van deze onweersbuien zullen gaan uitgroeien naar supercellen. We verwachten geen tornado’s, wel verwachten we zware onweersbuien en later op de avond de gebruikelijke “light show”!

Aanstaande dinsdag wordt weer een spannende dag, dan gaat er meer gebeuren op het weergebied. Morgen om 11.00 uur een briefing, en dan weten we meer.

Er zijn gisteren veel doden gevallen bij een behoorlijk aantal tornado's. De tornado's kwamen veel voor in het oostelijke deel van de USA zoals Georgia en Alabama. In Oklahoma zijn diverse tornado's geweest, en helaas veel slachtoffers. De tornado in Picher Oklahoma is nu tot EF 4 verklaard, de tornado heeft grote schade aangericht.

Groetjes van Jelle en Simon.

Afstand dag 8: 397 mile = 639 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

12 Mei 2008 Abilene Tx-Abilene Tx


Hallo Iedereen,

We waren van plan om vandaag naar Oklahoma te gaan, maar de plan veranderde na de lunch. We zijn Abilene Tx niet uit geweest. Het was toch geen chase dag dus gingen we van ellende maar naar de Mall!! In de Shopping Mall heb ik een paar boeken gekocht over tornado's en over het weer. Ik heb ook een scanner gekocht om de vliegtuigen boven mijn hoofd te kunnen volgen.

Ik had wat problemen met de nieuwe Canon lens, deze heb ik opgelost, zie de foto van de maan! De was hebben we in de Super 8 motel gedaan, en ik heb nog even met de scanner gespeeld.

Om 20.00 uur was het tijd om een restaurant op te zoeken, het werd voor ons de China Star. Zelden heb ik zo goed chinees gegeten, het was geweldig, ik kan het een ieder aanraden, we hebben ons vol gegeten en gedronken voor 11 Dollar!!!

OK, de komende 2 dagen is er kans op onweersbuien bij ons in de buurt, ook woensdag lijkt er goed uit te zien. Vrijdag en zaterdag is er waarschijnlijk niet te chasen, de hoop is op de komende 2 dagen!
De "light show" van vanavond gaat niet door, het is niet vochtig genoeg, het is wel erg warm met om 22.00 uur nog 24 C.

Groetjes en tot morgen, van Jelle en Simon!

Afstand dag 9: 67 mile = 108 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

13 Mei 2008 Abilene Tx-Weatherford Tx


Hoi Allen,

Tja....., het was vandaag weer een teleurstellende dag. We zijn vanaf Abilene Tx via Fort Worth naar Ardmore in Oklahoma gereden. De reden was dat we dachten daar supercellen te gaan zien.
Nu, kwam pas om 17.00 uur werking in de lucht, de buien begonnen laat te ontstaan. Een andere groep Storm Chasers sloten zich in Ardmore bij ons aan. Nagekeken door de gieren gingen we op weg naar het westen, want op de dry line gingen de buien ontstaan. Dus reden we in de richting van Witchita Falls Tx. Helaas, er gebeurde weer helemaal niets, wel ontstond er een bui, maar er zat nauwelijks onweer en updraft in. Het was weer huilen met de pet op dus! Vandaag waren er geen tornado's maar wel supercellen met onweer. Net voor Mineral Wells in Texas zijn we gestopt voor de "light show"! Ook dat was ons vandaag niet gegund, de bui loste in een paar minuten gewoon op, er zat geen onweer meer in.

We hebben in de Pizza Hut gegeten, het was wel een stuk minder dan gisteren, maar we hebben onze buikjes vol. Om 00.10 uur zijn we aangekomen in de motel 6 in Weatherford Tx. Uiteindelijk hebben we een flink rondje gereden zonder iets te zien!! Morgen om 11.00 uur weer een briefing, er worden weer goede condities verwacht! PFFFF....., nu ik moet dat nog maar zien, want in deze tour zien we nog minder dan in 2005!!! De frustratie zit er bij iedereen goed in.

Groetjes en weer tot morgen, van Jelle en Simon!

Afstand dag 10: 426 mile = 686 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

14 Mei 2008 Weatherford Tx- Austin Tx


Heej Iedereen,

Vandaag een fantastische dag! In de buurt van San Angelo Tx waren 3 grote supercellen ontstaan, alles staat op de foto en op de video, helaas hebben we geen tijd om ze vandaag te laten zien. De supercellen waren zwaar aan het roteren, de updraft was waanzinnig! Het scheelde heel weinig of we hadden onze tornado. Nu, het leek het er veel op, het waren zeer grote en mooie supercellen. De bliksem sloeg verschillende malen heel dicht bij ons busje in! De hagelstenen waren groot! Morgen gaan we alle foto's nakijken en uploaden naar het weblog. Het verhaal wordt morgen ook gemaakt.

Bij het stadje de buurt van San Angelo in Texas onderschepten we de eerste supercel met hagel en veel regen. Deze bui doofde snel uit, maar ondertussen kwam zijn broertje tot leven. Dit was een zware supercel, nabij het stadje Eden werd het een monster, het hele stadje zou zwaar te lijden krijgen van hagel. Onder deze bui begon zich een grote “wall cloud” te vormen, en de bui begon te roteren, het zag er naar uit dat de tornado niet lang op zich zo laten wachten. De “updraft” was waanzinnig, de “bever tail” werd steeds groter, de hagel hoorde je op kilometers afstand vallen. Ik heb niet veel zoveel weerlicht en onweer in een bui gezien, het bleef maar doorgaan. De inslag vlak voorbij het stadje Brady Tx was zeer vlakbij.
De bliksem sloeg ongeveer 50 meter van ons busje in. Er is een video van gemaakt, en staat op You Tube. Het bleef maar doorgaan met zwaar onweer, we werden aangeraden om het busje niet te verlaten, ik heb het er toch een paar minuten op gewaagd. Helaas is er geen tornado gezien, maar er zijn wel tornado’s gerapporteerd uit deze zware onweersbui. Waarschijnlijk hebben wij die niet gezien door de regen en door de hagel, nouja het was het chasen die dag wel waard.

De 3de supercel onderschepten we nabij het stadje Llano Tx. Ook deze supercel werd een monster, het stevende af op het stadje Marble Falls Tx. De lucht was inktzwart in het noordwesten van ons. We vonden een goed plekje op een heuvel naast een kerk, we konden alles goed overzien. Het stadje werd overvallen door grote hagelstenen en veel onweer. Jelle en ik konden nog een paar foto’s nemen, toen werden we gegrepen door de bui. Het leek wel een orkaan van de categorie 1.
Het busje werd heen en weer geslingerd en Charles heeft windsnelheden van meer dan 65 mile per uur gemeten. Nadat we de storm over ons heen hebben laten komen, gingen we op weg naar Austin Tx voor de nacht en voor eten.

Ik zal aan het einde van onze tour een fotoalbum maken met de foto's, op de weblog zet ik de mooiste foto's van deze dag!

Nu zwaar onweer boven Austin Tx, de straten lopen over van de regen en hagel die nu op dit moment aan het vallen is. De laptop gaat zo meteen uit. Daarbij ben ik behoorlijk moe, het is weer 01.30 uur. Morgen weer een briefing om 11.00 uur, dan horen we meer maar ik denk dat de storm chase van dit jaar over is! :-)

Groetjes, truste en weer tot morgen met mooie foto's,

Jelle en Simon!

Afstand dag 11: 444 mile = 715 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties Shoutbox

15 Mei 2008 Austin Tx- Dallas Tx


Heej Iedereen,

Het is vandaag een reisdag geworden. De onweersbuien boven het zuidwesten van Texas waren niet sterk genoeg. We hadden een kans van minder dan 15% op zware onweersbuien. De reis naar Houston Tx hebben dan maar niet gedaan.

Nu zijn we in de stad Dallas in Texas, we hebben net gegeten en we zitten in een motel tussen 2 highways in. Het is een herrie van jewelste, er is aan twee kanten 24 uur en 7 dagen in de week gewoon veel verkeer. Dit is dus een waardeloos motel, aangeraden door een storm chaser, die gaan we van de week maar eens te lijf! :-) 

Ik ben trouwens toch al niet zo blij met motel 6, meestal klopt er van die motels niet veel. Morgen gaan we weer naar het SPC in Norman, nu hopen we op een rondleiding in het nieuwe gebouw, we gaan het morgen weer zien. Briefing is om 10.00 uur.

De onderste foto is genomen vanaf ons motel, het is de Dallas Dome, "home" van de Dallas Cowboys, het is een football team. De Dallas Dome is ongeveer 15 kilometer vanaf ons motel verwijderd, de foto is dan ook genomen met de Canon 400 mm lens.

Groetjes, truste en tot morgen,

Jelle en Simon!

Afstand dag 12: 213 mile = 343 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties Shoutbox

16 Mei 2008 Dallas Tx-Norman Ok


Heej Allemaal,

Vandaag zijn we aangekomen in Norman Oklahoma, en wel in de Guest Inn Norman.

Onderweg hebben we in bus 2 veel lol gemaakt, er was eigenlijk niet veel meer te doen dan lol trappen. Chauffeur Mike van Ultimate Chase Florida hebben we helemaal gek gekregen met zijn mobieltje en andere "rottigheden". De 3 Britten hebben zeker hun best gedaan om zo veel mogelijk lol te trappen, samen met 2 Hollanders en een verdwaalde Zweed en Australiër is dat aardig gelukt. Vandaag heeft Claire het aapje uit de bus van de leiders gestolen, en die hebben we een tijdje gegijzeld.
Alle onderhandelingen gingen via het internet, we hebben een foto van Claire en het aapje gemaakt en opgestuurd naar bus 1 met een ultimatum, wij van bus 2 wilden zo veel mogelijk geld zien, of een gratis twee weken tour met Cloud 9. Helaas ging het niet door want bus 1 wist het aapje weer in Norman Ok te bemachtigen, het was in ieder geval een leuke grap! Oja, het aapje was eigenlijk van Chris Boston in tour 2!

Om 15.00 uur hebben we een rondleiding gekregen in het SPC in Norman Oklahoma. Via Casey, die werkt bij het "Storm Prediction Center", konden we wat rondkijken in het KNMI van de USA. De hal met de aardbol is erg mooi om te zien. We mochten ook even kijken waar alle weerkaarten voor op het internet worden gemaakt.
Veel mensen maken gebruik van deze gratis service. De Amerikaanse storm chasers kijken elke ochtend op de website van het SPC, bovenaan is een link naar het SPC.

Als toetje kwam er nog een rijdende doppler radar wagen van de University of Massachusets op de parkeerplaats van het SPC rijden, deze doppler radarwagen moest natuurlijk op de foto!

Onze tour is morgen over, we gaan naar Rocky's Chaser Picnic.
Op zondag moeten nog de laatste boodschappen worden gedaan. De spijkerbroeken (merkbroeken!) kosten hier namelijk 18 Dollar (12 Euro)!! :-)

We willen de vriendin van Jelle..., ze heet Esther, feliciteren met haar verjaardag.
Esther, je hebt de felicitaties met je verjaardag van de gehele groep van Tour 1 Cloud 9, en nog vele jaren toegewenst met onze storm chaser Jay!

In totaal hebben we deze tour 3962 mile gereden, dat is 6376 kilometer in 13 dagen.

Groetjes, truste en tot morgen,

Jelle en Simon!

Afstand dag 13: 187 mile = 301 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

17 Mei 2008 Norman Ok-Norman Ok


Goedenavond en Goedemorgen Iedereen,

Nu zit het er definitief op voor tour 1, de mensen van tour 2 beginnen binnen te druppelen, en dat is weer leuk omdat ik oude bekenden ga zien.
Chris Boston, de Chambers en Lori waren gelukkig weer aanwezig, we hebben met tour 1 en 2 in de Golden Corral gegeten.
Ik moet Trudy de groeten doen van Lori en van Chris Boston!

De BBQ bij Rocky Rascovich was waanzinnig lekker en heel erg leuk. Wat woont die man verschrikkelijk mooi zeg, hij woont ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Oklahoma City in Piedmont. Rocky wil volgend jaar graag naar Holland en Engeland reizen, dus hebben we onze e-mail adressen achtergelaten.

Jelle is vandaag met Charles naar het vliegveld gereden, en heeft een schitterende auto gehuurd, morgen gaan we er zeker gebruik van maken. We willen de buurt van Oklahoma City gaan verkennen.

Tot en met vandaag zijn er in dit jaar 222 tornado's geweest, die hebben 101 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dit is wel de schaduwzijde van stormjagen.
Toch zijn de meeste mensen blij met de Amerikaanse Storm Chasers.

Groetjes, truste en tot morgen,

Jelle en Simon!

Afstand dag 14: 154 mile = 248 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

18 Mei 2008 Norman Ok-Norman Ok


Goedemorgen Allen,

We zijn nog even met de mensen van tour 2 naar de overkant van het motel gaan ontbijten nouja...., zeg maar brunchen. Eerder deze morgen hebben we afscheid genomen van alle deelnemers van tour 1, en ik moet zeggen dat ik ze nu al mis.
Van Zweedse Jan en Engelse Nathan hebben we na de brunch afscheid genomen, en we zagen de busjes van Cloud 9 richting Amarillo Texas rijden! Dat wel met zeer gemengde gevoelens, ik had er best nog 2 weken aan vast willen plakken.
Een deelnemer was niet op komen dagen, dus was er wel plaats!

Vandaag zijn Jelle en ik boodschappen gaan doen in Norman en in Oklahoma City.
We hebben alles wat op het verlanglijstje stond kunnen bemachtigen, inclusief
"All Star" schoenen, alhoewel dat heel wat voeten in aarde heeft gehad.

Na de boodschappen zijn de omgeving gaan verkennen, eerst het oude SPC, daarna zijn we naar "downtown" Oklahoma gereden, daar was werkelijk helemaal niets te doen, we hebben wat foto's gemaakt en bij een Volvo en Jaguar dealer ons staan verbazen over de lage prijzen van de auto's!

Na het uitstapje zijn we nog even naar Chickasha Ok gereden, het is een oud stadje en is heel western-achtig in de buurt van Norman Ok. Nu zijn we terug bij het motel, morgen gaan we om 11.00 uur naar Atlanta, om 17.15 uur door te vliegen naar Amsterdam. De laatste update zal aanstaande dinsdag of woensdag plaats vinden.

We willen iedereen bedanken die onze weblog hebben gelezen en berichtjes hebben gestuurd. Suc6 Tour 2 en Tour 3, we gaan jullie volgen! Good Luck!!!!!!

Groetjes van Jelle en Simon!

In totaal hebben we deze tour 4226 mile gereden, dat is 6801 kilometer in 15 dagen.

Afstand dag 15: 110 mile = 177 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

19 Mei 2008 Oklahoma City Ok-Atlanta Ga


Hallo Lezers,

Jelle en ik zijn vroeg in de morgen vertrokken naar het vliegveld van Oklahoma City. Het was om 09.00 uur al erg warm, de airo in de auto draaide dan ook overuren.

Vliegveld Will Rogers in Oklahoma City was moeilijk bereikbaar omdat de hoofdweg naar het vliegveld opgebroken was. Maar na twee keer fout te zijn gereden, konden we toch nog de auto inleveren. Gelukkig waren we op tijd aanwezig, en hadden we hele goede zitplaatsen op de voorste rij in het vliegtuig naar Atlanta Ga.

Om 11.15 uur gingen we de lucht in, op weg naar Atlanta en uiteindelijk naar huis. Bepakt en bezakt kwamen we na anderhalf uur aan op het grootste vliegveld ter wereld. Ik had al meteen hoofdpijn omdat mijn slechte ervaringen met het vliegveld in Chicago nog vers in het geheugen lag. Maar alles viel gelukkig mee.

Om 13.25 uur EDT stonden we op het vliegveld, en om 17.15 uur moesten we weer verder naar Amsterdam. Helaas was het vliegtuig waarmee wij naar Amsterdam moesten vliegen kapot gegaan. Een probleem dus, deze werd wel niet al te snel opgelost want er moest een nieuw vliegtuig komen. Uiteindelijk konden we onze reis pas om 18.35 uur voortzetten. Het vliegtuig had een enorme vertraging opgelopen, er was niets aan te doen, we hebben maar op dit vliegtuig gewacht, iets anders zat er niet op! Jelle had in de tussentijd vele mooie foto's gemaakt van het vliegtuig en van de luchthaven. Gelukkig hadden we ook in de Boeing 767 van Delta uitstekende zitplaatsen. De sfeer en het eten aan boord van het vliegtuig was uitstekend, daarbij gingen we als een speer richting Amsterdam, de crew had duidelijk haast! :-)

Tot morgen in Amsterdam van Jelle en Simon!

Om tour 2 verder te volgen, hieronder nog een link naar het SpotterNetWork:www.spotternetwork.org
Kijk voor de volgende spotters van Cloud 9: cedwards en N3ARN!

Afstand dag 16: 830 mile = 1338 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Top

Reacties Shoutbox

20 Mei 2008 Atlanta Ga-Amsterdam NL


Mogge Iedereen,

We zijn vanmorgen met een 45 minuten vertraging op schiphol aangekomen. Jemig, wat is het koud in dit kikkerlandje! Hahahahaha! Gisteren zijn we vertrokken met een temperatuur van ongeveer 30 C, en dan kom je aan met 12 C. Het temperatuur verschil kon niet echt groter zijn.

Als laatste heb ik het vliegtuig verlaten, en ik moet zeggen met veel weemoed. Peter stond ons gelukkig al op te wachten, en Jelle zijn vriendin Esther stond glunderend voor de "gate" te wachten op ons, uhhhh ik denk op Jelle!!! Hahahahahaha! Gelukkig hoefden ze niet lang te wachten totdat de stormjagers uit de bagagehal kwamen.

Peter nam nog mooie foto's van onze aankomst de Boeing 767 van Delta Airlines vanuit het KNMI torentje op Schiphol. Bij de aankomst van de jagers heeft hij nog een foto genomen van Jelle en van mij. Esther, Jelle en ik zijn gelijk met Peter meegegaan naar het torentje om koffie te drinken, alwaar wij hartelijk werden begroet door de dienstdoende waarnemer Joost.

Tot zover de belevenissen van Stormjagers Jelle en Simon bij Cloud 9 in de Mid West, hopelijk hebben jullie net zo genoten als wij, we wensen tour 2 en tour 3 nogmaals veel geluk met de jacht, hopelijk gaan jullie veel zien. Iedereen erg bedankt voor het meeleven en voor de vele berichtjes en mails gedurende onze trip naar tornado alley, jullie waren fantastisch!

Hopelijk tot 2010, dan staat er weer een "tornado tripje" op het programma! :-)

Jelle en Simon!

Afstand dag 17: 4511 mile = 7258 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)

Afstanden totaal tour plus vliegreis: 14447 mile = 23250 kilometer!

© Jelle Bogerman 14 Mei 2008 Supercel in Texas!
Klik op plaatje voor de video!

Fotoalbums USA 2008:

03 Mei 2008
04 Mei 2008
05 Mei 2008
06 Mei 2008
07 Mei 2008
08 Mei 2008
09 Mei 2008
10 Mei 2008
11 Mei 2008
12 Mei 2008
13 Mei 2008
14 Mei 2008
15 Mei 2008
16 Mei 2008
17 Mei 2008
18 Mei 2008
19 Mei 2008
20 Mei 2008

Top

Reacties Shoutbox

22 Mei 2008 Ogallala Ne-Hays Ks


Goedemorgen Iedereen,

Door het succes van Tour 2 van Cloud 9 Tours laat ik nog wat beelden zien!

Wij (Jelle en Simon) zitten allang weer in Nederland, maar dit kan ik een ieder niet onthouden.

Ik gebruik nu tekst en foto's van Mike Theiss, Thad Bowling, Charles Edwards en George Kourounis en van Daniel Shaw. Dit zijn de "high lights" van tour 2, en wat hebben die al veel meegemaakt in hun eerste week!

Op deze dag hebben de leden van tour 2 meer dan 4 tornado's gezien in Kansas. Woorden van Mike Theiss in het Engels:

On May 22nd Cloud 9 Tours saw 4 tornadoes and ONE developing almost overhead. We experienced winds over 100mph from the circualtion of the meso that passed overhead as a cone tornado developed. The fierce winds we encountered has to be my top experience with winds while in Tornado Alley. I am having some huge camera issues so am left with only my video camera for now so I took some stills off the video camera and posted them with this blog. It looks like today (May 23rd) will be another huge day in tornado alley and the pattern will stick for a few more days for many more severe storm set ups. We are getting in very late these nights so the blog updates may not be updated until the mornings. Stay Tuned....

Groetjes,

Jelle en Simon!

Afstand dag 5 tour 2: 477 mile = 768 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)
© Mike Theiss © George Kourounis © Thad Bowling en © Daniel Shaw!

Top

Reacties Shoutbox

08 Juni 2008 Zaandam-Hellevoetsluis


Jelle heeft nog een leuk filmpje gemaakt van onze belevenissen met Cloud 9!
Het filmpje heet: "Cloud9tours Riders On The Storm!" (met geluid!)
Jelle en Simon willen iedereen bedanken van Cloud 9 Tours.

Het was onvergetelijke reis door Tornado Alley.
Misschien tot volgend jaar of toch in 2010?

Greetzz van Jelle en Simon.

Top


- Stormjagers.nl © 2008--------------------------------------------------------------- [De stormjagers shoutbox wordt dagelijks gecontroleerd!] -