- Weblog van Pete Scott, Simon Wiersma en Steve Landsdell ----------------------- [Stormjagers.nl ©2010] -
 -

[ Storm Chase links ]
- Storm Prediction Center
- Storm Prediction Center Analyse
- Storm Prediction Center Storm Reports
- Storm Prediction Center Convectie Vooruitzichten
- Storm Prediction Center Current Convective Watches
- Nationale Doppler Radar Stations
- Severe Weather and Flash Flood Warnings
- LIVE ChaseCam Pete Simon Steve
- Severe Weather Watch and Warning USA
- Watch, Warning, Advisory USA
- Webcam positie Charles (KA5TYP)
- SkyWarn USA
- The Spotter Network
- Website Storm Chaser Pete Scott
- Website Storm Chaser Dave Ewoldt
- Laat hier een krabbeltje achter
Reacties

05 Mei 2010 Amsterdam - Dallas DFW Tx


Hallo Iedereen,

De vlucht van Amsterdam was uitstekend en ik was al vroeg in Dallas. Ik had een stoel gereserveerd direct achter de business klas en dat bleek van de economy klas wel zo ongeveer de beste stoel te zijn. Een houten kont krijg je toch wel maar met een paar rondjes door de Airbus 330-200 was dat ook geen probleem.
Na meer dan 2 uur wachten kwamen Pete en Steve ook opdagen want Pete had problemen bij de immigration van de USA.

We hebben een fantastische auto gehuurd, het is een Chevrolet Suburban maar wel van het allergrootste type. De auto rijdt geweldig en ik kan het weten want ik moest als eerste gaan rijden, de Brits wilden eigenlijk niet als eerste gaan rijden want uiteraard rijden ze in de UK aan de andere kant van de weg.

In Decatur Texas zijn we ingecheckt in het Days Inn motel! Best wel een aardig hotel met goed eten maar dat was het dan wel. Om 20.15 uur lokale tijd zijn we richting het restaurant "Cow Camp" gereden, dit is werkelijk een regelrechte aanrader!!!
En ja..., hebben nog nooit zo'n lekkere steak gegeten, Pete werd er zelfs emotioneel van en dat zien we niet zo snel bij onze Pete! :-)

Ok, de fotootjes zet ik nog er nog even op en dan heerlijk naar bed.
Het fotootje van Steve is niet aanklikbaar, des foto was te klein!

Groetjes van Pete, Steve en Simon.

Afstand dag 1: 4973 mile = 7958 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

06 Mei 2010 Decatur Tx - Junction City Ks


Mogge Iedereen,

Op dit moment zijn we in Junction City in Kansas, en we hebben toch wel weer een lange afstand vanaf Decatur Tx afgelegd. Maar we zijn niet voor niets naar Kansas gereden want we hebben zojuist de mooiste onweersbui in jaren gefilmd en op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Het "Baron system" werkt uitstekend en Pete wist de LIVE Chascam aan te slingeren dus waren we vandaag al op het internet te zien.

We zijn naar de "Wallmart" in Norman Oklahoma gereden om een roadmap van de heer McNally aan te schaffen want soms zijn er wat problemen met de TomTom van Pete.

Waardevolle updates kregen we vandaag van Dave Ewoldt uit Oklahoma.
Via de MSN liet hij ons weten dat we in de richting van Emporia in Kansas moesten rijden want daar kon nog wel eens wat gebeuren. Op de weg naar Herington, en dat is een klein plaatsje in de buurt van Emporia zijn we voor een uur gestopt om het weer te observeren. Het Baron system gaf aan dat er flinke buien ontstonden op ongeveer 280 mile van ons richting het Noordwesten en het kwam eigenlijk recht op ons af. We hebben nog een kleine funnelcloud gespot terwijl we langs de weg naar de wolken zaten te kijken. Pete heeft er nog een foto van genomen. Uiteraard hebben we even gewacht en overlegd want de storm deed er een paar uur over om ons te bereiken en naar de storm toe rijden was geen optie. Omdat het al laat in de avond begon te worden zijn we naar de dichtst bijzijnde stad gereden om te kunnen eten en om een motel te boeken. We vonden uiteindelijk een motel in de stad Junction City, het is een vrij grote stad tussen Salina en Topeka. Op de radar zagen we dat er een paar flinke onweersbuien richting deze stad dreven dus zijn we hier gebleven.
Om ongeveer 21.00 uur CDT was het flink raak, de onweersbui had 2 cellen, de kleine cel trof ons vol maar het was een venijnig ding. Op deze geweldige foto van Pete is zelfs duidelijk rotatie te zien. De bui bevatte voor Nederlandse begrippen behoorlijk wat ontladingen, Pete stond bij de auto foto's te nemen en ik heb de bui op film gezet. Dit was echt de mooiste onweersbui sinds jaren. Zie de foto van Pete!!! Morgen is het geen chasedag dus gaan we nu heerlijk uitrusten!
De LIVE ChaseCam zullen we wel aan laten staan voor wat Amerikaanse sfeerbeelden.

Tot morgen voor een nieuwe update en veel plezier met de foto's, Simon.

Afstand dag 2: 488 mile = 785 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

07 Mei 2010 Junction City Ks - Oklahoma City Ok


Hallo Luitjes,

Het was vandaag prachtig weer maar wel behoorlijk koud! Met andere woorden....., we zijn maar terug gereden naar Oklahoma City, we duiken vanavond een restaurant in we gaan naar een soort van bar iets noordwest van OKC. We gaan Dave Ewoldt ontmoeten en morgen zien we waarschijnlijk Rocky Rascovitch. Omdat er deze dagen toch niets te doen is, gaan we maar eens boodschapjes doen in de buurt van deze toch behoorlijk grote stad.

Steve heeft ons vandaag terug gereden vanuit Junction City en de reis ging voorspoedig. De hemel is weer blauw en het is nu 71F = 22°C in Oklahoma City.

Zo meteen zal ik Rocky nog even bellen om te kijken wat zijn plannen zijn voor de komende dagen want er staat op maandag zeker wat te gebeuren. Er wordt gedacht aan en nieuwe Tornado Outbreak in dit gebied. Het doelgebied voor ons is dus dit gebied in Oklahoma, de Oklahoma Panhandle en zuidwest Kansas. Op dinsdag, woensdag en donderdag ziet het er ook goed uit, daarna zal het weer een stuk minder worden en gaan we weer heerlijk in de zon zitten om bruin te worden! LOL!!!!!

Maandag zal naar alle waarschijnlijkheid de beste dag van de volgende week gaan worden met veel potentieel aan onweersbuien in de regio Oost Oklahoma en iets meer naar het noordwesten in Kansas. We zijn al in het doelgebied dus gaan we het zien!

Pete heeft nog een zeer indrukwekkende time laps gemaakt van de supercel.
Hier is de link: PETES TIMELAPSE            Groetjes van Supercell Simon.

Afstand dag 3: 274 mile = 441 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

08 Mei 2010 Oklahoma City Ok - Oklahoma City Ok


Hoi Iedereen,

Voor vandaag worden er wat kleine onweersbuitjes verwacht in de omgeving van Oklahoma City en daar is dus het wachten op. Misschien krijgen we weer een mooie light show en daar gaan we uiteraard weer foto's van maken.
Temperatuur op dit moment in OKC is 61F = 16°C maar dat zal in de loop van de dag wel hoger worden. De onweersbuien moeten het dus niet van de temperatuur hebben maar er zijn andere factoren aan het werk.

Vanavond was het een gezellig samenzijn met Rocky, Dave en zijn aanstaande vrouw in de bar verderop de Kilpatrick Turnpike. Veel informatie ging de tafel over, het gesprek ging vooral over aanstaande maandag, er wordt nogal wat zwaar weer verwacht in de regio Noord Texas, Oklahoma en Kansas. Morgen gaan we denk ik in de richting van de Oklahoma Panhandle maar het kan ook zijn dat we hier in OKC blijven. We zitten namelijk al in het doelgebied dus hoeven we niet ver te rijden.

De buitjes in het zuiden van Oklahoma waren niet de moeite waard dus gaan we vanavond vroeg naar bed om al het slaap tekort maar weer eens aan te vullen.
Steve wil wel een uurtje rijden maar ik heb er niet veel zin in.

Volgens de experts kan het volgende week een zeer interessante week worden, dus zullen we veel onderweg zijn en zal de webcam veel Amerikaanse wegen laten zien.

Groetjes van ons allen vanuit OKC.

Afstand dag 4: 109 mile = 175 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

09 Mei 2010 Oklahoma City Ok - Enid Ok


We hebben gisteren toch nog heel even ge-chased! Helaas was het niet veel dus zijn we na ongeveer 80 kilometer gestopt met chasen. We hebben wel 2 ontladingen gezien maar dat was het, niet echt interessant dus. Tja John, we houden het hier in de USA allemaal goed in de gaten! Daarbij krijgen wij zeer goede hulp van 2 zeer ervaren chasers uit de USA dus zitten we de volgende 3 weken gebeiteld. Helaas moet Rocky morgen werken maar Dave gaat chasen met 2 maatjes en we zullen ze zeker tegen komen in Kansas of Oklahoma. De info van deze chasers is goud waard!

Nadat Steve en ik de "redders" van een klein vogeltje dachten te zijn, zijn we richting Enid in Oklahoma gereden om in een goede positie te komen voor morgen.
Onderweg van OKC naar Enid kwamen we toch zeer vreemde wolken structuren tegen. Een soort van golvende wolken die ronddraaiden boven de weilanden van Oklahoma. Wij hadden dit soort wolken niet eerder gezien dus hebben we er foto's van gemaakt. Misschien kan Arie of Peter een antwoord geven op dit soort rare wolkenstructuren?

Aangekomen in de Super 8 in Enid OK, ben ik nog even boodschappen gaan doen en heb een mooie CD voor 5 dollar op de kop weten te tikken. Ik zat te luisteren via de laptop naar de CD en ineens begon het te onweren. Toch gek om onweer te horen met een tact van slechts 54F (12°C). De bui barstte goed los boven onze hoofden en Pete maakte uiteraard weer de mooiste foto's met de lightning trigger op zijn camera. Na een paar minuten kwamen ook nog behoorlijke hagelstenen uit de lucht vallen, net toen het team van tornadojagers.nl in ons hotel incheckten. Ik heb de hagel en de ontladingen gefilmd. Toch een mooie bonus weer voor vandaag. Tijdens het eten in de Golden Corral kwam Jim Leonard nog even aangeschoven, Jim is de meest ervaren storm chaser in de USA, een heel erg aardige man met heel erg veel storm kennis!!

Morgen wordt een belangrijke dag voor tornado's, nu wordt nog steeds een 45% kans op tornado's berekend voor deze regio. Wij zitten nogal aan de zuidelijke kant maar dat doen we expres. Het kan morgen zeer gevaarlijk worden, Pete en ik gokken op dinsdag want het front gaat morgen veel te snel doortrekken, en is het nu bewolkt.

Groetjes, Simon and the Brits.

Afstand dag 5: 75 mile = 120 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

10 Mei 2010 Enid Ok - Shawnee Ok


Voor maandag staat er in de regio van Oklahoma en Kansas een belangrijke dag te wachten. Er is een zeer reële kans dat er tornado's gaan ontstaan.

Het SPC in Norman Oklahoma geeft voor vandaag een "high risk" op tornado's in het gebied van Noord Centraal Oklahoma en zuid centraal Kansas.

Wij gaan niet naar het noorden maar wij rijden terug Oklahoma City. We gaan nog iets zuidelijker omdat we naar het stadje Ada willen rijden en de supercellen vanuit het zuiden willen observeren en filmen.

De reden dat we dat willen doen is omdat het waarschijnlijk te gevaarlijk gaat worden in de regio van de grens met Kansas en Oklahoma. Er zijn nu al erg veel chasers in dit gebied en dat vormt al een gevaar op de weg. Daarbij hebben wij aan de onderkant van de "dry line" de beste vluchtwegen en is het wegennetwerk stukken beter dan hier!

Nu is het regenachtig in Enid Oklahoma met een temperatuur van 56F = 13C en dat is geen goede start van de dag. Hopelijk wordt het snel warmer en gaan we de zon zien.

PFFFFF, het was mij het dagje wel zeg en wat een spanning zat er in deze dag.
Het begon eigenlijk al toen wij vanuit Enid terug reden naar Oklahoma City en naar het oosten reden. We zijn gestopt in Shawnee OK om de situatie te bekijken. We hebben daar een uurtje staan wachten op buien die misschien wel ten zuidwesten van OKC zouden ontstaan. Het ging toen in het noorden van Oklahoma al helemaal los.

De zware onweersbuien kwamen later op gang dan de onweersbuien op de grens van Oklahoma en Kansas, maar de buien waren niet minder zwaar te noemen. In de buurt van Seminole OK zijn we weer gestopt en de eerste waarschuwingen op de Baron en de weather radio kwamen binnen. We waren in een goede positie om de supercell met de "Norman Ok" tornado te onderscheppen. Al snel kwamen we er achter dat we ons snel uit de voeten moesten maken want de tornado kwam recht op ons af. We zijn letterlijk gevlucht voor de supercell en zijn een stuk naar te oosten gereden waar we zijn snel door Seminole gereden. In de buurt van Seminole bleek dat we nog steeds niet veilig waren en we wilden ook wel graag de auto heel houden want de hagel- stenen waren van een behoorlijk groot formaat.

Het advies van Steve was om vanuit Seminole OK naar Ada OK te rijden, dat was een stuk zuidelijker, dit om de cel met de tornado te ontwijken. Het geheel dreef met een snelheid van 55 mph richting het oosten en we zagen een soort van gat tussen twee cellen in en die kans hebben we aangegrepen. Op de weather radio hadden we al snel door dat er een dodelijke tornado in de supercell verscholen zat maar deze tornado konden wij niet zien door de regen en de hagel en dat maakte het extra gevaarlijk.
Bij een benzinestation zijn we gestopt om grote hagelschade aan de auto te voor- komen. Dat was waarschijnlijk ons geluk geweest want de tornado trok op 2 mijl noordwest langs onze positie, de tornado was door de regen niet te zien maar aan de paniek van de mensen op de straat te zien was het een zware tornado.

De radio bleef constant waarschuwingen doorgeven. De inflow in de richting van de supercell was enorm. Ik stond buiten te filmen naast het gebouw van het benzine- station en ik voelde de wind langs het gebouw gieren. Helaas was de tornado voor ons niet te zien door de regen, ik heb wel de cel op de foto kunnen zetten en de grote mamatus wolken en de inflow heb ik goed kunnen filmen. We hebben in ieder geval 2 auto's met Amerikanen in veiligheid kunnen brengen want we konden door de Baron precies zien waar de tornado zich bevond. Deze mensen waren ons heel erg dankbaar en dat is toch ook iets waar je trots op mag zijn. Rond Norman en Seminole hebben we erg veel schade gezien, de tornado had waarschijnlijk de kracht van een EF4. Elektriciteitskabels lagen over de weg, huizen zonder daken en auto's plus complete trucks compleet omver geblazen.

Kortom..., een zeer enerverende dag en een dag om nooit te vergeten. Zeker omdat wij slechts 2 mijl van de tornado verwijderd waren en ook helaas omdat er op dit moment al 5 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Op dit moment zijn we in Shawnee en hebben onze intrek genomen in de Days Inn. Morgen komt er een meisje meerijden voor een paar dagen en dan zijn we met ons vieren. Leuk dat de webcam het zo lang gedaan heeft en morgen is er weer een kans! Later in de week meer kansen want er is weer een nieuw lage druk gebied onderweg.

Er zijn vandaag 37 tornado's waargenomen in de staten Oklahoma en Kansas.

Groetjes en een prettige dag en tot morgen, Simon.

Afstand dag 6: 236 mile = 379 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

11 Mei 2010 Shawnee Ok - Woodward Ok


We zijn vandaag in Woodward Oklahoma "gestrand". Allereerst hebben we een Spaans meisje opgehaald uit Oklahoma City, ze heet Ester en ze is meteorologe.

Ze sjeest een paar dagen met ons mee en dan gaat ze terug naar Spanje. Tot nu toe heeft ze niet erg veel geluk gebracht maar dat kan nog wel komen. We zaten wel weer op de enige tornado gewaarschuwde storm in de US, dankzij Steve en Pete.
Eerst zijn we naar het zuiden gereden op de I-35 richting Texas maar we zijn snel omgedraaid en naar het noorden gereden. We kwamen weer uit in Enid Ok maar het was daar bewolkt en te koud. We zijn meer naar het zuidwesten gereden en we kwamen weer in de warme sector terecht. Veel viel er vandaag niet te beleven maar we bleven toch doorgaan.

Om 18.30 uur zijn we in Kingfisher Ok aangekomen voor een plaspauze en om wat te eten. Toch zagen we iets ten noorden van ons opbloeien dus zijn we in de richting van Woodward gereden. De chase kon beginnen!! De onweersbui(en) werden al snel "tornado warned" en we kwamen steeds meer chasers plus het Vortex 2 team tegen. Op dat moment was het de enige storm die een rood kader (tornado watch box) had dus zaten we goed. De storm werd steeds sterker en kwam snel dichterbij. Nu was het al bijna donker dus was het tijd om een hotel op te zoeken, mede omdat een gebouw toch iets veiliger is dan een auto. Een hotel was niet echt eenvoudig te vinden, terwijl wij aan het zoeken waren naar een hotel ging het tornado alarm af en regende het pijpenstelen. De tornado was gelukkig erg zwak en haalde de grond niet eens, de hagel was gelukkig klein. Toch hebben we nog 3 kamers gevonden in de Days Inn. Morgen gaan we verder met chasen! Het is morgen toch weer een mooie chase dag want er wordt toch weer gewaarschuwd voor zware onweersbuien. Donderdag lijkt weer een erg goede chase dag te worden.

Even een waarschuwing:
De Live ChaseCam doet het hier slecht ivm de slechte internet verbindingen!

Groetjes,

Ester, Pete, Steve en Simon.

Afstand dag 7: 420 mile = 676 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

12 Mei 2010 Woodward Ok - Woodward Ok


"Holy Cow" zouden de Amerikanen zeggen, wat een natuurgeweld weer vandaag, dat zien wij niet zoveel Europa! We hebben vandaag ge-chased op de grens van Oklahoma en Kansas en het was geweldig. We gingen weg uit Woodward Ok met een zonnetje en 82F (28C) en we kwamen om 23.00 uur terug in Woodward in een onweersbui met 51F (11C). Helaas hebben we geen tornado gezien! :-(

Eerst zijn we naar het oosten gereden, nog steeds in de staat Oklahoma maar we kregen al gauw door dat we waarschijnlijk naar het noorden moesten rijden omdat daar zwaar weer werd verwacht. Ik ben dan ook pal noord gaan rijden in de richting van Kansas. We zijn tot het stadje Harper Ks gereden maar dat was nu weer te ver oost omdat er zich achter het koufront een hele rij zware onweersbuien snel ontwikkelden. Na een meer dan 30 mijl naar het westen te zijn gereden zagen we de onweersbuien al opdoemen, op een gegeven moment waren we in perfecte positie om de zware onweersbuien te onderscheppen. In de buurt van Attica Ks kolkten de wolken boven onze hoofden en de buien hadden erg veel inflow. Er waren erg veel ontladingen waar te nemen, de wind werd de wolken ingezogen met erg veel kracht. Het werd op een gegeven moment behoorlijk link, we zagen de Cloud 9 karavaan naar het oosten sjezen en dat was voor ons het sein om ook er als een haas vandoor te gaan. Ik heb veel staan filmen en ik heb weinig foto´s gemaakt omdat deze supercellen meer geschikt waren voor video. Ik ga van de week eens kijken hoe ik foto´s uit een frame kan krijgen want er staan "beauties" van ontladingen op video.

In Pratt Ks hebben we lekker chinees gegeten en we zijn via Greensburg Ks weer terug naar Woodward gereden. We hebben Esther nog heel even in Greensburg Ks de tornado schade laten zien. Op de weg terug naar Woodward Ok kwamen we midden in een grote onweersbui terecht, deze bui had rotatie en dat is iets wat je in het donker wilt zien want er kan een tornado uit komen. Wel hebben we een schitterende "light show" in Woodward county meegemaakt, helaas heb ik geen foto´s kunnen maken want het was te gevaarlijk! Om 23.00 uur waren we weer terug in Woodward.

Het is erg laat ik ga naar bed, morgen gaan we vroeg naar Texas, tot morgen!

Simon.

Afstand dag 8: 419 mile = 674 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

13 Mei 2010 Woodward Ok - Amarillo Tx


Mogge Iedereen,

Vandaag was het geen chase dag omdat we in goede positie willen komen voor vrijdag en zaterdag. We zijn van Woodward Ok naar Amarillo Tx gereden en we hebben onze intrek genomen in de Big Texan. De steaks zijn de grootste in de wereld dus willen we dat niet missen. Om de tijd te doden ben ik naar "Rick Husband Airport" in Amarillo gereden om een foto te maken van de doppler radar nabij het vliegveld.

Helaas kreeg Pete gisteren een update van zijn webcam verbindingen en nu doet de Live ChaseCam het niet meer, maar we proberen het voor de volgende chase in orde te krijgen want het kost veel geld en als we niet online zijn dan hebben we voor niets de verbindingen gehuurd.

Morgen zullen we in het zuidwesten van Texas gaan chasen, het is voor mij en voor Dirk een Deja Vu van vorig jaar. Volgende week zal er waarschijnlijk niet ge-chased worden en dan gaan we naar de Grand Canyon en Monument Valley, de foto's zullen dan zeker schitterend zijn. Misschien kunnen we de laatste week wel weer chasen.
We zijn vanavond met de gehele groep van Cloud 9 in de Big Texan gaan eten en het was werkelijk bere gezellig. Veel mensen van de tour 1 ken ik al een tijdje en dan is het altijd leuk als je weer eens bekenden tegen komt.

Groetjes,

Simon.

Afstand dag 9: 171 mile = 275 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

14 Mei 2010 Amarillo Tx - Ft Stockton Tx


Goedemorgen luitjes in Nederland,

Vandaag hadden we eindelijk prijs!!!!!! Het was vandaag een geweldige chasedag!
We hebben een kleine tornado waargenomen op de I-385 van Odessa naar McCamey. Helaas hebben we de grote tornado gemist maar een kleintje kwam er in de middag achteraan. We zijn er niet helemaal uit of het een tornado was maar dat zoeken we nog uit. En uuhh, we moesten door de hagel rijden dus is de auto een "beetje" beschadigd door de 1,5 inch hagelstenen uit de supercel. Ik heb honderden foto's genomen, ik zal de beste foto's op de website zetten. Alle "ingrediënten" van de supercel staan op de foto en op video.

Op weg van Amarillo naar Odessa regende het behoorlijk en we hebben een keertje moeten stoppen door hagelstenen, dit om onze "rental" een beetje te sparen.
De hagelstenen waren ongeveer 1,5 inch van diameter dus moesten we dekking zoeken naast de weg. Vele ontladingen hebben we weer gezien vandaag bij een temperatuur van 55F (13°C) en op veel plaatsen kwam zelfs mist voor. We reden tussen de buien door en kwamen via de I-20 in Odessa terecht. We zijn door Odessa heen gereden en we zaten om 17.00 uur CDT onder een gigantische supercel.

Om 16.45 uur reden we zuid van Odessa Tx en Ester spotte iets wat roteerde op een paar meter afstand van de I-385. Het roteerde vrij snel en het pikte zand op,
we zijn er niet niet echt uit maar het leek erg sterk op een tornado. Deze supercel hebben we een tijd lang ge-chased omdat er steeds meer structuur in kwam, vele andere chasers hadden dezelfde opvatting maar het leidde niet tot ongelukken.
De inflow was weer enorm, de wind in de richting van de supercel was vrij hard te noemen, de hagelstenen waren van vrij grote afmetingen en onze auto is beschadigd.

De TIV 2 en het Vortex 2 team waren weer duidelijk aanwezig. Heel veel en diverse doppler radar wagens stonden langs de weg. We hebben deze supercel 3 uur lang gevolgd en het produceerde erg veel updraft en zeer veel CG ontladingen. Helaas heb ik geen lightning trigger dus kon ik de ontladingen niet op de foto zetten. Op vele plaatsen zijn wij wel gestopt om foto's te nemen en diverse video opnamen te maken.

Op het einde van de dag werden we nog getrakteerd op schitterde mamatus, de zon scheen net onder de wolken door en verlichtte de iets wat grote mamatus wolken.

Op dit moment zijn we in Fort Stockton om morgen weer in een goede positie te zijn om weer te gaan jagen. We blijven een beetje in deze regio, later op de dag gaan we richting Dallas Tx om Esther weg te brengen naar het vliegveld en wij gaan misschien nog even langs bij de Cow Camp in Decatur Tx om een heerlijke steak te eten. Nadat wij Ester in Dallas hebben weggebracht, rijden we door naar Oklahoma City om wat bij te komen van al dat gesjees! Volgende week ziet er niet zo goed uit voor het chasen dus gaan we wat rusten en daarna rijden we richting het westen.

Helaas is het modem voor de internet verbinding gisteren overleden, dat houdt dus in dat we niet meer LIVE kunnen streamen met de Live ChaseCam. Waarvoor onze zeer gemeende excuses want we hebben wel lol gehad met de webcam!!!!

Tot morgen op onze 2de chasedag in zuidwest Texas.

Ester, Pete, Steve en Simon.

Afstand dag 10: 398 mile = 641 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

15 Mei 2010 Ft Stockton Tx - Decatur Tx


Goedemorgen vanuit de USA,

Vanmorgen zijn we gestart in Fort Stockton om naar het noordwesten te rijden.

We hadden eigenlijk gedacht dat de actie in de zuidwest regio van Texas zou plaats vinden maar dat was niet helemaal waar. Daarom zijn we in oostelijke richting naar San Angelo Tx gereden. Eigenlijk waren de verwachtingen net hoog gespannen, dus deden we het kalmpjes aan. Om 13.30 CDT zaten we nog ergens in de Dairy Queen om de lunch te nuttigen. Om 15.00 uur CDT in de buurt van Eden Tx spotten we een geïsoleerde supercel ten zuiden van Brady Tx. Tussen Brady en Llano zagen we de supercel groeien tot een grote supercel. Wij waren aan de verkeerde kant van de supercel dus moesten we via de voorkant van de storm naar de andere kant rijden om een beter uitzicht op de supercel te krijgen. De voorkant begon zich al te vormen tot een wall cloud en ineens ontstond een onwaarschijnlijk mooie shelf. Ester werd bijna gek en de Britts zagen het op dat moment ook gebeuren. Helaas moesten we snel doorrijden omdat we voor de supercel langs moesten rijden. Toen we net aan de zuidelijke kant waren van de storm, zagen we dat de storm begon te roteren en een buitengewoon mooie structuur aan nam. We hebben veel foto's gemaakt op die plek omdat het landschap met de supercel wonderschoon was.

In Mason Tx kwamen we Klipsie en Jim Leonard tegen van Tornado Video's Tour van Reed Timmer. Ze stopten bij een tankstation maar we hadden geen tijd om een praatje met de heren te maken want de supercel kwam achter ons aan met een snelheid van ongeveer 25 mijl per uur. Even voorbij het stadje Mason zijn we gestopt om wat foto's te nemen, we stonden buiten de auto wat foto's te maken toen de sirenes af gingen in het stadje Mason. Op diverse plaatsen op de weg naar Llano zijn we gestopt omdat de storm achter ons aan kwam. Gelukkig was de snelheid niet erg hoog dus konden we vrij veel stoppen en de "wall cloud" op de foto nemen. We werden wel telkens ingehaalde door de voorkant van de storm, soms stonden we achter het koufront maar meestal stonden we in de warme sector en dat prefereer ik toch wel meer! :-)

Om 18.30 uur CDT was de chase gedaan want de supercel doofde uit, we hebben wel een heel erg mooie chase dag gehad die eigenlijk geen tornado behoefde want de supercel op zich was zeer fotogeniek en waanzinnig mooi te noemen.

We hebben allemaal geen spijt van deze chase gehad. Daarbij was deze supercel de enige cel in de USA die "tornado warned" was deze dag, het was weer de beste storm die we konden vinden. Met bijna elke dag een chase dag is toch wel een unicum dus zijn we zeer tevreden richting Dallas DFW gereden om Ester weg te brengen.

En....., er komen nog meer chase dagen aan in de komende week dus mogen we weer aan de bak. We beginnen na 12 dagen chasen nu wel te hopen op een vrije dag maar dat zit er niet in. Ester hebben we vanavond naar Dalls DFW airport gebracht, met pijn in onze harten en traantjes van Ester hebben we afscheid van haar genomen in Dallas. Ik zal haar heel erg missen want ze was zeer goed en enthousiast gezelschap plus een prima cameravrouw, volgend jaar is ze zeker weer zeer welkom in ons team.
Ik heb erg veel foto's genomen dus zal ik volgende week meer foto's op de weblog plaatsen met zeer mooie foto's.

Na de chase kwamen we door het stadje San Saba Tx dat een lokaal BBQ restaurant had. Tja..,dan zijn de storm chasers uitermate nieuwsgierig want elke dag op junk food zitten is ook niet alles. Dus wordt er van alles uitgeprobeerd om aan wat ander voedsel komen dan McDonalds of Denny's. Nu is dit restaurant in San Saba Texas ons zo goed bevallen dat we er een vermelding van maken. Het was uitstekend eten en alles was prima verzorgd door de gehele familie. Pa, Ma en zoons runnen dit heerlijke  BBQ restaurant. Wij hebben met diverse sandwichen met vlees en worst uitstekend gegeten! Het restaurant heet Gage BBQ en is te vinden in midden Texas.

Groetjes van Ester, Pete, Steve en Simon.

Afstand dag 11: 590 mile = 949 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

16 Mei 2010 Decatur Tx - Altus Ok


Mogge Iedereen,

Gisterenavond was het erg laat geworden, Ester hebben we pas om 00.15 uur CDT naar haar hotel kunnen brengen en wij gingen nog door naar Decatur Tx om in een goede positie te komen voor deze dag. We vonden pas om 02.00 uur CDT een hotel, ik zat in het Best Western, Pete en Steve zaten in het hotel naast mijn hotel.
PFFFFFFF, ik mis ons Spaans meisje heel erg en ik mis haar denk ik nog het meest, Pete en Steve hebben er niet zoveel moeite mee.
Gelukkig is er zoiets als een "Facebook" op het internet. LOL!!!

OK.., wij moeten nog een 12 dagen dus gaan we er vandaag weer goed tegenaan.
Er was vandaag niet veel te chasen in Texas dus zijn we naar het noorden gegaan, in de richting van Oklahoma. Helaas waren de supercellen in Kansas te ver voor ons dus zijn we halverwege Oklahoma gestopt. En ja hoor...., in Kansas is vandaag weer een tornado gespot door spotters en een sheriff. Enfin, we hebben nog 12 dagen om te chasen en dan hopen we toch een echte tornado te zien. We hebben uiteraard een tornado gezien maar ik wel nu wel een sappige tornado boven de velden van Kansas of Oklahoma zien. We gaan het wel zien, vanavond hebben we nog even op een paar onweersbuien gejaagd maar we werden "opgevroten" door de muggen dus was dat geen succes.

Morgen gaan we richting Lubbock in Texas, morgen misschien meer geluk?
We gaan het allemaal morgen weer meemaken! :-)

Groetjes, Simon.

Afstand dag 12: 292 mile = 470 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

17 Mei 2010 Altus Ok - Dumas Tx


Hoi Iedereen,

Ik heb geen idee wat we vandaag hebben gedaan want er was helemaal niets te doen in onze regio. Wat ik wel weet..., is dat ik heel erg moe ben en dat we erg veel kilometers voor niets hebben gereden, en ook een tank benzine hebben opgemaakt voor niets, maarja dat is storm chasing, je weet nooit wat de dag brengen zal!

Vanmorgen zijn we om 11.30 uur gaan rijden, het regende in de buurt van Altus in Oklahoma, onderweg naar het zuiden hebben Pete en Steve ook nog ontladingen gezien. Ik heb de ontladingen niet gezien want ik zat een paar uur de binnenkant van mijn ogen te bekijken. Het idee was om niet al te ver naar het zuiden af te zakken omdat er morgen een "tornado outbreak" wordt voorspeld op de Weather Channel.
Nu voorspellen ze dat elke dag dus hechten we daar niet zoveel waarde meer aan.
Om 15.00 uur CDT kwamen we in het stadje Post aan, een stadje net iets ten oosten van Lubbock Tx. Er was niet veel te beleven omdat de supercellen vrij snel naar het westen waren opgeschoven op de "dry line", dat was veel te ver om er achteraan te rijden. We gaven het om 16.00 uur op en we zijn een MacDonalds ingedoken! :-)

Om 16.30 uur CDT uur zijn we weer naar het noorden gereden om in een goede positie te komen voor morgen. Er is een 2% kans op tornado's in een groot gebied in Texas, Oklahoma Panhandle en New Mexico. We zijn nu in Dumas in de Texas Panhandle. Morgen meer en misschien zien we weer een tornado!

Groetjes van Simon.

Afstand dag 13: 426 mile = 686 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

18 Mei 2010 Dumas Tx - Dumas Tx


Hallo Iedereen,

Vandaag was weer een uitstekende chase dag, alhoewel het er in de morgen niet echt naar uit zag want het was koud en bewolkt. Steve had een beetje uitgevogeld dat we wat naar het noorden moesten rijden voor het beste resultaat. Een grote afstand hoefden we niet af te leggen want we waren al in de "target area".

We zijn vanuit Dumas Tx naar het noorden gereden en zijn tot aan Boise City in Oklahoma terecht gekomen. Uiteindelijk zou het daar moeten gebeuren, maar zoals gewoonlijk gebeurde daar niets. Het was gewoon te koud met 63F (17°C), daarbij was het bewolkt en wisten we dat we niet goed zaten. Het voorstel was dan ook om naar de nabij gelegen Guymont Ok te rijden en daar de zakken af te wachten en later te evalueren. We moesten ook nog de tank opvullen. We hebben we een uur op de parkeerplaats van de Wall Mart staan wachten op de dingen die misschien zouden komen. Dus zijn Pete en ik maar even de Wall Mart ingedoken om te kijken naar een "lightning detector". Die we uiteraard niet konden vinden, maar we kwamen wel gezond voedsel tegen dus zijn we niet voor niets de supermarkt in gegaan.

Steve had intussen net ten zuiden van ons een behoorlijke supercel ontdekt dus was het snel in de auto duiken om de supercel te onderscheppen. Op de US 287 terug naar Dumas Tx onderschepten we de storm. We moesten wat afremmen omdat wij recht de hagel in reden. We zijn gestopt langs de weg om de storm voorbij te laten gaan want we willen niet weer onze auto beschadigen. Helaas is dat wel onze fout geweest want daardoor hebben we een tornado aan de andere kant van de supercel gemist, maar door de storm heen rijden was geen optie. De Baron gaf hagel stenen aan van een flink formaat. Aan de andere kant vond ik dat niet zo erg want voor de eerste keer heb ik flinke "hail fog" gezien. Ik heb er foto's van genomen want dit wil ik nog wel eens terug zien. Alles deed ineens erg spookachtig aan in de hagelmist en de hagelstenen waren trouwens van een fors formaat.

We hebben een half uur gewacht om de bui langs te laten gaan en zijn weer op pad gegaan om de storm te chasen. In de buurt van Dumas zijn we de supercel gaan "tracken" en dat was niet eenvoudig met het Vortex 2 team en honderden chasers op de weg. De bui gaf werkelijk alles, we hebben van alles weer gezien en meegemaakt.
In stadje Stinnet Tx gingen de tornado sirenes af, dit heb ik deze trip nu al voor de 3de maal gehoord. Alles boven ons hoofden kolkten, de outflow en de inflow was goed te zien. De supercel was al een tijdje aan het roteren en het begon steeds sneller te roteren. De spanning was op de gezichten van de chasers af te lezen. Het kon niet lang duren en de supercel zou een tweede tornado moeten droppen. Jammer genoeg kwam het er niet van maar ik lig er niet wakker van. Het mooiste van stormjagen is toch de geweldige afmetingen van de supercellen en als deze stormen ook nog gaan roteren dan weet je werkelijk niet wat je ziet.

Vanavond hebben we in het hotel in Dumas Texas nog twee onweersbuien gehad, waarvan de laatste onweersbui wel de grootste was. Hagelstenen, regen en veel wind kwam over ons heen. De ontladingen waren bijzonder mooi en de donder klonk erg hard. Een rij van onweercellen kwam op ons af! De laatste was een supercel van grote afmetingen. De hagelstenen waren zo groot als pingpongballen en een ontlading sloeg heel erg dicht bij ons hotel in! Wat een onweersbui was dat zeg, dit heb ik ook nog niet eerder gezien. De 2 inch hagelstenen hebben de auto flink beschadigd, ik was er al erg bang voor, we hebben de bui gefilmd en op de foto gezet.

Timelapse zwaar onweer in Dumas Texas (3.28 MB WMV)

Morgen hebben we weer een kans want dan is de shear een stuk hoger en is de kans op tornado's ook stukken groter. Als het goed is dan gaan we naar het oosten en het doelgebied zal ergens in het midden van Oklahoma liggen.

Tot morgen, Simon.

Afstand dag 14: 278 mile = 447 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

19 Mei 2010 Dumas Tx - Norman Ok


Vannacht een enerverende nacht gehad. Om ongeveer 00.30 uur zijn we getroffen door een zeer zware onweersbui. De hagelstenen waren van een bijzonder groot formaat. Deze hagelstenen heb ik net na de bui uit het gras opgepikt voor een foto. Dit waren volgens mij nog niet eens de grootste stenen. De bliksem sloeg diverse malen vlak bij het hotel in. Het was weer eens wat anders dan een bui in Nederland. Het was zeer indrukwekkend, dit had ik nog niet eerder meegemaakt, dus alles heb ik op video staan. Helaas is de huurauto nu geheel gedeukt door de grote hagelstenen. Tja..., daar kunnen wij uiteraard ook niets aan doen want de auto stond gewoon voor het hotel toen de "meso" toesloeg, pffff..., mensen wat was dat indrukwekkend zeg!
Filmpje blikseminslag en grote hagelstenen Dumas Tx (HD 25.40 MB WMV)
Vandaag gaan we wat meer naar het zuid oosten want de dry line ligt nu boven ons hoofd en drijft langzaam richting het oosten. Als het goed komen we vandaag in de buurt van Lawton Oklahoma uit.

BINGO!!!!!! Yep, daar wassie dan!!! De eerste fotogenieke tornado van deze trip!! Uiteraard hebben we in een steakhouse het 1 en ander genuttigd om het te vieren. Vandaag was weer een "tornado outbreak" in Oklahoma, er zijn 15 tornado's geteld, jammer genoeg zijn er weer slachtoffers gevallen. Wij zaten op de grote tornado in Noord Oklahoma maar we hebben de supercel op tijd verlaten want het werd werkelijk veel te gevaarlijk. Honderden chasers zaten achter deze supercel aan waaronder Vortex 2. Het was zo druk dat er een file op de weg ontstond en dan hebben wij het wel gezien, je kan namelijk geen kant uit als er een tornado op je af komt.

Ik heb er maar eens een video van gemaakt om mensen in Nederland duidelijk te maken dat storm chasen veel te gevaarlijk is als er geen ervaring is aan boord is.
Wij zijn ervaren chasers en ook wij maken soms wel eens fouten, gelukkig hebben wij de apparatuur aan boord om alle supercellen actueel te volgen, hadden wij dat niet aan boord van de auto dan was ik niet meegegaan. Daarbij moet je de beginselen van stormjagen in de USA goed weten.

OK.., terug naar de tornado's! Deze tornado onderschepten wij in de buurt van een klein stadje in Oklahoma. Nabij het stadje Leedey Ok zagen wij een storm opbouwen boven de Canadian River, het was nog lang niet ontgroeit en er was op de Baron geen rotatie in de supercel te zien. Maar het gaat allemaal op een gegeven moment in een stroomversnelling en dan zie je de tornado op de grond komen! Een "touch down" dus, en dat is heel erg mooi om te zien. Deze tornado was een paar minuten op de grond en was zeer fotogeniek. De eerste tornado in Odessa Tx was een stuk kleiner en niet zo fotogeniek als deze tornado. Wij spotten als één van eersten op deze supercel en dat geeft grote voordelen. Er zijn weinig chasers te zien en je kan op je gemak de tornado volgen. De supercel en tornado ging niet echt hard, het ging met een gangetje van ongeveer 24 mph. Wij spotten de eerste tornado in een vroeg stadium en wij zagen de tornado naar de grond dalen. Gelukkig hebben wij unieke beelden om te laten zien! De achterkant van de supercel was fantastisch om te zien, dus moest ook deze supercel met zijn gehele aambeeld op de foto. De tornado heb ik gefilmd terwijl ik foto's aan het maken was, het statief heb ik gebruikt voor de video.
Filmpje tornado Leedy Oklahoma (HQ 20.48 MB WMV)
Na deze supercel nog even gevolgd te hebben, zijn we van de supercel weggereden omdat er een grote kans was op tornado's en supercellen ten zuiden van OKC.

De supercel ten zuidwesten van Oklahoma City was een beetje teleurstellend want er zat niet veel rotatie in. Maar de hagelstenen waren van een zeer groot formaat dus moesten wij ons zeer snel uit de voeten maken. De hagelstenen waren van "Base Ball" formaat, we hoorden de hagelstenen aankomen en snelden weg anders waren we de ruiten van onze auto geheel kwijt geraakt want deze stenen kunnen dwars door de ruiten van een auto vliegen en dat is wel het laatste wat wij willen met onze auto.

Morgen is er weer een chase dag, nu weten we niet precies wat we gaan doen want wij zijn helemaal afgepeigerd met bijna alle dagen chasen. De "dry line" schuift maar langzaam naar het oosten op, morgen zijn we misschien in Oost Oklahoma te vinden.

Groetjes en "stay tuned" want morgen kan best weer wat opleveren! Simon.

Afstand dag 15: 453 mile = 729 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

20 Mei 2010 Norman Ok - Woodward Ok


Mogge Iedereen,

Na gisteren was het vandaag stoom afblazen want we zijn niet op jacht geweest!
Er waren zeker wel stormen in de buurt maar deze waren in zuid west Kansas en in noord west Texas en dat is weer een heel eind rijden dus zijn we vandaag naar Dave gegaan. In de morgen kwamen we de lui van de TIV 2 plus gehele camera crew van Discovery Channel tegen in ons hotel. De TIV 2 en het gevolg waren vandaag op Channel 9 TV, en dat was niet echt positief te noemen. Ze lappen werkelijk alle verkeersregels aan hun laars, ze zijn namelijk gefilmd door de mensen in Oklahoma. Het zal niet lang duren totdat een sheriff in zijn county de gehele boel op de bon slingert, de capriolen van de TIV en Discovery Channel die wij op de Amerikaanse TV hebben gezien rechtvaardigt wel een giga bon!! Tot zover de TIV en Discovery crew!

Bij Dave hebben we even in de tuin gezeten en we zijn daarna naar een restaurant en bar in het stadje Okarche gegaan. Dat is het stadje waar Dave woont, volgende week hebben we een BBQ bij hem en dan kan ik eindelijk mijn export Grolsch drinken!!!! Helaas gaat de BBQ morgen niet door omdat we toch weer gaan chasen want het gaat weer spannend worden in West Kansas, de bedoeling is om naar Goodland Ks te rijden en dan afwachten of er wat langs komt drijven! Er is morgen een grote kans op een fotogenieke LP supercel en dat zal de kers op de taart moeten worden. Tot zover heb ik alles op storm gebied gezien, dit is nu al de allerbeste storm trip die ik heb meegemaakt, met maar 3 down days van de 14 dagen is dat geweldig te noemen.

Groetjes en tot morgen, Pete, Steve en Simon

Afstand dag 16: 167 mile = 269 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

21 Mei 2010 Woodward Ok - North Platte Ne


Hallo Luitjes,

Vandaag heb ik geen spannende verhalen want vandaag hebben we de plank volledig mis geslagen!! PFFFF......, we hebben de 645 mijl vanuit Oklahoma naar Colorado helemaal voor niets gereden. Er was werkelijk niets te beleven op deze dag.
We kwamen ongeveer 110 mijl te kort om te kunnen genieten van de stormen in Noord Nebraska. Het was te laat toen we in Brush Colorado aankwamen om nog achter deze stormen aan te gaan want toen we in ons beoogde "target area" kwamen was het al 18.00 uur en dan kan je niet meer achter een storm aan die ook nog van je verwijderd en ook nog erg ver weg was. Nouja..., shit happens! :-)

Wel is het vermeldenswaardig dat we in Wendy's wel een zeer grote hamburger naar binnen hebben weten te werken, het was nog maar een "double", maar als je echt honger hebt dan kan je een "triple" bestellen. Heb je dan nog honger dan moet je volgens mij maar eens een dokter gaan bezoeken want dit was echt heel erg groot.


Morgen is het doelgebied in Nebraska of in Zuid Dakota, ik heb geen enkel idee waar we morgen uit gaan komen maar het is weer een chase dag! Dit is werkelijk uitzonderlijk te noemen, zoveel chase dagen heb ik nog niet eerder meegemaakt.
Op dit moment zit ik nog mijn weblog te schrijven in North Platte Nebraska en het is zeer laat dus tijd om er mee op te houden!

Tot morgen, Simon.

Afstand dag 17: 645 mile = 1038 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

22 Mei 2010 North Platte Ne - Murdo SD


Vandaag hebben we weer een zeer geslaagde chase gehad. Het is wel heel erg laat geworden want wij hebben tot 02.00 uur in de nacht ge-chased.

Uiteindelijk zijn we in een erg mooi hotel aangekomen in Murdo SD, ik zou er wel een tijdje willen blijven slapen maar de andere heren willen toch nog een weekje chasen.

Alles kwam hier in Zuid Dakota erg laat op gang dus gingen we pas om 18.00 uur chasen. We hebben een zeer actieve supercel gevolgd van Winner SD naar een stadje in Nebraska. De supercel produceerde een paar tornado's, wij hebben er eentje van gezien dus staat het totaal van deze trip op 3 tornado's. Het stadje Spencer Ne is het stadje waar we zijn geëindigd en dat is meer dan 185 mijl van ons hotel.

Pete is als een gek terug gereden want anders kwamen we pas om 03.00 uur CDT terug in ons hotel, nu bleef de "schade" beperkt tot 02.00 uur!

De supercel die we volgden kwam ineens op het idee om maar eens op ons te gaan chasen dus moesten we er als een haas vandoor. Lichte paniek brak uit toen Steve een tornado spotte in de buurt van het plaatsje Winner in South Dakota. We zijn er echt als een speer vandoor gegaan want de supercel kwam onze kant uit. Op een afstandje hebben we een paar keer staan kijken, Pete en Steve hoorden veel dingen die ik niet hoor zoals "hail roar"! Het schijnt nogal goed te horen te zijn, ik weet niet waar ik naar moet luisteren dus heb ik het niet gehoord. Ik heb trouwens nog nooit zo'n actief onweer gezien, zeker 4 of 5 ontladingen per seconde is er geteld. Het was alsof de lucht in brand stond, zoveel bliksems in een seconde heb ik tijden niet meer gezien. Pete en Steve vonden het erg lijken op de Nebraka ontladingen in 2004, dan weet ik als chaser gelijk wat mij te wachten staat. We hebben de supercel in het stadje Spencer in Nebraska aan ons voorbij laten gaan. Alles staat op video en op foto dus zal er weer schitterend materiaal op de weblog verschijnen.

Nu even een update over het materiaal want het valt erg tegen met de foto's en de video, op de video staat weinig omdat het te donker was en de bliksems heb ik met de verkeerde settings geschoten. Toch heb ik nog wat mooie foto's om te laten zien en op video staat toch nog wel bruikbaar materiaal. De foto's ga ik gebruiken voor een timelapse want zo'n geweldig onweer heb ik sinds Burlington Colorado in het jaar 2005 niet meer meegemaakt.

Winner SD is getroffen door deze supercel met een tornado, gelukkig was er alleen maar schade in het stadje en zijn er geen slachtoffers gevallen. Steve heeft nog even met een politieagent staan praten dus kwam hij er achter de de tornado door het stadje was gegaan. We zijn snel door het stadje gereden om maar om 02.00 uur in het hotel te zijn want morgen wordt weer een spannende dag.

De verwachtte update van deze dag zal morgen zijn, nu gaan we slapen want morgen is weer een drukke dag, we moeten terug naar Kansas want daar wordt morgen weer een "tornado outbreak" verwacht. Het kan maar niet op!!!! Maar uuh..., eerst zien en dan geloven want we horen de soms de gekste verhalen!

Prettige dag en tot morgen,

Simon.

Afstand dag 18: 544 mile = 875 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

23 Mei 2010 Murdo SD - Goodland Ks


Mogge Iedereen,

We zijn weer uit Zuid Dakota vertrokken en zijn nu in Goodland Kansas, dat is bijna op de grens met Colorado. Ik moet dit bericht toch erg snel maken want telkens valt de stroom uit door de zware onweersbuien en dan zitten we weer in het donker.
Nu net is de stroom weer aangegaan dus is het snel typen omdat ik niet weet wanneer we weer zonder stroom zitten!

Nu een update uit Goodland Kansas alwaar wij nu al voor de 2de maal onder tornado alarm liggen! Eerder deze dag is er al een tornado net buiten Goodland neergedaald, op dit moment weten we nog niet wat er is gebeurd. De stroom is tijdens de passage van de tweede supercel 2 maal uitgevallen en dus zaten we in het donker. Tegelijkertijd ging het tornado alarm af en dat is toch wel erg spannend. De tornado die eerder deze dag is neergedaald hebben wij op de video, de video is gedraaid in de auto op een paar mijl van Goodland, we waren namelijk onderweg naar Burlington in Colorado om de dag van morgen goed te beginnen. We kwamen een half uur na de tornado aan in het stadje Goodland en we checkten in bij de Days Inn naast de I-70. Het verhaal van de dame achter de balie was dan ook verwacht. Wij checkten in en we zijn gelijk weer naar buiten gegaan omdat we onder "tornado warning" lagen, misschien kunnen we nog een tornado filmen.

De tornado sirenes gingen af in Goodland Ks en tegelijkertijd viel de elektriciteit uit.
De mevrouw was aardig in paniek omdat er van alles gebeurde, de sirene ging af in het hotel en de deuren gingen automatisch dicht. Wij zagen de supercel al van verre naderen op de radar en hebben wij ons er op kunnen voorbereiden. Ik heb mensen in het hotel gezien die zeer angstig waren en met kussens voor hun gezicht in de gang lagen. Het is nu weer rustig maar er is denk ik nog meer onweer onderweg naar ons.

Ik weet trouwens niet wat ik meemaak hier in de USA, elke dag zijn we aan het chasen, en elke dag komen we behoorlijk slaap te kort. Het is niet een tornado rijk jaar maar we zijn wel elke dag bezig. Wij hebben tot nu toe 3 tornado's gezien, onze auto is nu aardig beschadigd door de hagel, gisteren hebben we nog een fazant doodgereden omdat we als een gek om de supercel moesten rijden om niet "gestenigd" te worden met grote hagelstenen. Morgen is er weer een dag met "moderate risk" maar wij blijven de de regio met de "low risk" omdat we niet weer van plan zijn om naar Zuid Dakota te rijden.

Morgen weer een chase dag en we gaan wel zien wat we dan weer meemaken.
Volgens het SPC zal het vanaf het noorden van Kansas tot aan Noord Dakota gevaarlijk weer gaan worden en meestal hebben ze het niet echt mis in Norman Oklahoma. Hopelijk doet onze ChaseCam het weer maar ik heb zo mijn twijfels.

Groetjes van Simon.

Afstand dag 19: 446 mile = 718 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

24 Mei 2010 Goodland Ks - Garden City Ks


Hallo Allemaal,

Het was vandaag een mooie chase dag, zoals van ouds zou ik zo zeggen! We gaan het gewoon vinden om te gaan chasen maar nu begint het slaap tekort mij nu wel flink op te breken. Vannacht hadden we maar 4 uur uur slaap en vandaag krijgen we waarschijnlijk weer 6 uur slaap. Morgen wordt naar alle waarschijnlijkheid onze laatste chase dag van dit seizoen want we zijn gebroken. Woensdag zal er niets te doen zijn en donderdag hebben we de BBQ bij Dave in Oklahoma. Vrijdag gaan we al op weg naar Texas om ons voor te bereiden op de terugreis naar Engeland en Nederland.

Zoals gezegd was het vandaag een prima chase dag, we begonnen om 11.00 uur in Goodland in Kansas, het waaide in de morgen al behoorlijk hard dus kregen we snel in de gaten dat de supercellen met een flinke snelheid over ons heen moesten komen. De jetstream was behoorlijk boven onze hoofden. We zijn niet naar de "moderate risk area" gereden omdat het erg ver in Noord Dakota was, de wegen daar slecht zijn en er honderden chasers actief waren in dat gebied en dan moet je keuzes maken. Hoewel we niet in de "moderate risk" zone zaten verwachten we toch wel spektakel in het gebied ten noorden van Kansas.

En dat gebeurde dan ook, we waren al om 12.00 uur aan het chasen, iets ten noorden van Goodland spotten we een kleine "funnel cloud" maar de fut ging al snel uit de cel, dus op naar de volgende cel. Om 16.00 uur begon de boel goed op gang te komen, de "updraft" in sommige cellen was enorm, er moest wel onweer van komen en om 12.30 CDT uur hadden we het onweer al gevonden. We zijn weer terug gereden naar Goodland om het internet te raadplegen want ons modem is nog steeds kapot. De Baron gaf wel nauwkeurig aan wat er gaande was maar als er geen regen of hagel in de bui zit dan ziet de Baron ook niet alles. "Onze" cel hadden we dan ook om ongeveer 16.00 uur CDT gevonden. De wind blies nog steeds erg hard uit het zuid-westen en dat is prima maar niet vroeg op de dag. Wel hadden we een schitterende "funnel cloud" ten noorden van Goodland te pakken, de slurf kwam al uit de wolk, we wisten dat we goed zaten. Jammer genoeg wilde het niet doorzetten omdat de slurf naar de zijkant werd geblazen en niet op de grond kon komen door de harde wind.

Deze formatie supercellen hebben we tot 19.00 uur gevolgd en zonder resultaat, helaas dit keer geen tornado maar wel erg mooie fotogenieke wolken. Dus zijn we wederom Wendy's in McCook Nebraska gedoken voor de nodige "junk chase food"!

Ik heb nog even buiten staan filmen maar er was weinig te beleven. Totdat we weer buiten kwamen, we keken onze ogen uit want zulke grote mamatus zie je echt niet vaak! We zijn snel naar een terrein buiten de stad gereden voor de foto's en de video opnamen. Op dit moment zijn we in Garden City in Kansas om in  een goede positie te zijn voor het chasen in de Oklahoma en Texas Panhandle.

Helaas waren we niet in staat om te gaan chasen in Noord Dakota want er zijn weer veel nieuwe tornado's waargenomen in Zuid en Noord Dakota. Volgende keer beter!

Groetjes en tot morgen,

Simon.

Afstand dag 20: 330 mile = 531 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

25 Mei 2010 Garden City Ks - Dumas Tx


Hallo Allemaal,

Vandaag hebben we gegokt en verloren want we zijn de verkeerde kant op gereden. Steve is er nu nog ziek van..., hij wilde graag naar het zuidwesten van Oklahoma en Texas omdat het daar moest gebeuren, er gebeurde helemaal niets behalve dan wat kleine onweerbuien. En tot overmaat van ramp hebben wij nog de onweersbui er uit gekozen die niet roteerde. Alle andere 5 onweerscellen roteerden en de bui waar wij op jaagden verdween net zo hard als dat hij was ontstaan. Nouja, shit happens!!

Hadden we naar het westen van Kansas gegaan in plaats van de Texas Panhandle dan hadden we de grootste tornado tot nu toe gezien. Natuurlijk had het Vortex 2 team de primeur met beelden op The Weather channel en dan zitten wij hier toch wel met een flinke kater op onze hotelkamer in Damas Texas. Dus hebben we meer dan 650 kilometer voor niets gereden.

We hebben om 22.00 uur nog even een kleine chase gedaan op wat cellen in de buurt van Amarillo Texas. Sommige cellen werden supercellen en begonnen te roteren en dat is niet wat wij zochten. Het was al donker dus zitten we niet echt op een tornado te wachten maar de light show is meestal voortreffelijk. We zaten op de I-40 net tussen 2 cellen in, helaas regende het maar ik heb wel wat foto's kunnen maken van de 1ste cel, de 2de cel liet het snel afweten en zijn we terug naar het hotel gereden. Morgen gaan we waarschijnlijk naar Colorado, we geen het weer meemaken! :-)

Groetjes van Simon en de Britts.

Afstand dag 21: 564 mile = 908 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

26 Mei 2010 Dumas Tx - Guymon Ok


Mogge Iedereen,

Vandaag zou er niet veel te doen zijn maar we zijn toch op jacht gegaan omdat we weten dat dit de allerlaatste chasedag voor ons zal zijn. We hebben er weer een behoorlijke afstand op zitten want we zijn naar Colorado gereden omdat er daar kans was op supercellen. Eerst zijn we naar Lamar in Colorado gereden om te kijken of er kans was op stormen. Na een Mac Donalds bezoekje zijn we naar het westen gereden omdat er ten westen van Lamar Co een cel ontstond die wel eens een tornado kon gaan produceren. De cel hebben we gevonden en we hebben er foto's en een video van gemaakt. De cel begon al snel te roteren en werd een LP (Low Precep) supercel.

Een "Low Precipitation Supercel" is waar wij echt naar op zoek waren en betekent dat er weinig neerslag in de supercel aanwezig is en dat verhoogd de kans op het zien van een tornado. Helaas liet deze supercel ons langzaam in de steek en ging de ronde vorm uit de supercel en werd een gewone regenbui. We zijn daarom weer naar Lamer gereden om het internet te raadplegen. Al snel hadden we een nieuwe cel gespot op de Baron System en dat werd ons doel. Helaas lag deze cel ver van ons in het westen dus zijn we met enkele verkeersovertredingen in de richting van de cel gereden.
Nu zijn de wegen in dit gedeelte van Colorado niet dik gezaaid dus kwamen we door de gekste stadjes. Buiten het stadje Haswell stonden honderden afgedankte trein-wagons op een spoor weg te rotten. Mijlenver stonden deze wagons op een dood spoor te wachten op iets wat waarschijnlijk nooit meer zal komen, en dat is...., dat ze weer gebruikt gaan worden, echt triest om naar te kijken. Erger was het feit dat we het zicht op onze cel kwijt waren door de kilometers lange treinwagons.

Op de weg naar de stad Pueblo Colorado kregen wij weer zicht op de cel en ons enthousiasme werd steeds beter. De cel begon te roteren en kwam een "wall cloud" uit de cel te zakken, aan de bewolking zagen we dat het een "LP Supercel" was geworden. De uitzakking onder de supercel was fenomenaal, dit heb ik ook nog niet eerder gezien, de wall cloud begon te draaien en het werd een echte klassieker, echt wonderschoon om te zien. Ik heb er meerdere foto's van gemaakt plus een video om deze later sneller af te laten spelen zodat je goed kan zien dat de supercel roteerde.

Gelukkig ging de supercel niet echt hard, de snelheid was slechts 17 mph in noord oostelijke richting en konden we vrij gemakkelijk dichterbij komen, de wall cloud onder de supercel werd steeds mooier dus zijn we verschillende keren gestopt. In de buurt van de Rocky Mountains, die duidelijk zichtbaar waren in de verte, was de supercel op zijn mooist en zijn we niet verder gereden. Ademloos hebben we naar de supercel staan kijken, de inflow was minimaal maar de mamatus was dit keer niet in rechte lijnen gerangschikt maar liep rond de bui in. Prachtig om te zien was dat het geheel roteerde. En ja..., laten we eerlijk zijn..., dat zien we niet vaak in Europa!

Een supercel heeft vandaag in Denver Colorado veel schade aangericht.
De hagelstenen waren van "base ball" grootte en vernielden vele autoruiten, auto's en huizen liepen veel schade op. Wij weten nu wat "golf ball" grote hagelstenen aan schade aan kan richten, getuige de schade aan onze auto opgelopen in Dumas Tx.

De supercel verdween na een uur zonder een tornado los te laten,we hebben wel enige uitzakkingen gezien die zich vormden onder de wall cloud maar het wilde allemaal niet echt doorzetten. We hebben de chase gelaten voor wat het was want we moesten nog wel even om 19.00 uur nog even 296 mijl terug rijden naar Oklahoma. Morgen hebben we een BBQ in Okrache bij Dave en Mary thuis en we wilden graag een beetje dichtbij gaan zitten, we moeten echter nog wel even 3 uur rijden naar Oklahoma City. De afstanden zijn hier toch iets groter dan in Nederland maar gelukkig rij je zo een 1000 kilometer weg zonder dat je er erg in hebt, en vandaag was dus zo'n dag waar je niet erg in de afstanden hebt omdat wij weer erg mooie dingen hebben gezien. We zijn nu in Guymon Oklahoma in de Days Inn en we gaan slapen! :-)

Tot morgen en groetjes van Simon vanuit Oklahoma.

Afstand dag 22: 625 mile = 1006 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

27 Mei 2010 Guymon Ok - Okarche Ok


Hallo Iedereen,

Eindelijk......, we hebben een dag zonder stormen, ik was er in ieder geval hard aan toe want het was elke dag chasen geblazen! Het hotel Days inn in Guymon was OK maar we moesten voor een uur extra in onze kamers 12 Dollar betalen dus zijn we voor 11.00 uur vertrokken richting Okarche net buiten Okla City voor Dave zijn BBQ.

Onderweg hebben we nog even een Subway aangedaan in Woodward Ok want ik had honger dus tijd voor een "footlong" broodje met kip en bacon! We hadden ook nog tijd om even in de Wall Mart te kijken want we wilden bij Dave en Mary niet met lege handen aan komen. De bloemen waren voor Mary, het bier was voor Dave en snoepjes voor de kleine meid. In de middag kwamen we aan bij Dave zijn huis en we werden verwelkomt door de hond van Dave. Meteen kwam het bier op tafel, en dat is namelijk Budweiser en als ik iets niet drink dan is het Budweiser! Dus heeft Mary speciaal voor mij 4 flessen Grolsch gekocht wat ik heel erg lekker vond na 3 weken op droog staan.

De steaks van Dave waren fantastisch en erg groot en ik heb er van genoten. BBQ-en in Amerika gaat anders dan in NL, we kregen er een gepofte aardappel en een maïskolf bij en dat was ook erg lekker. Rocky kwam ook nog even over met een vriend en we hebben gezamenlijk de de warme avond buiten gezeten. Het hotel in Okarche is zeker nog het vermelden waard, het is zo ongeveer het beste hotel in Oklahoma.

Groetjes en tot morgen,
                                 Simon.

Afstand dag 23: 234 mile = 377 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

28 Mei 2010 Oklahoma City - Decatur Tx


Hoi Allemaal,

We zijn weer terug waar we gestart zijn en dat is in Decatur Texas! Het is hier in Texas bloedheet met 92F (33°C), eigenlijk dezelfde temperatuur toen wij 3,5 weken geleden begonnen zijn met onze trip. De tijd is omgevlogen en dat betekent dat we het naar ons zin hebben gehad. Het was de beste tornado trip die ik tot nu toe heb gehad en dat doet vorig jaar meteen vergeten want dat was werkelijk een fiasco.

Ik heb weer nieuwe Amerikaanse en Engelse storm chasers plus een Spaanse schone ontmoet en dat is altijd fantastisch leuk. Overal ben ik welkom onthaald en met vele ervaren storm chasers heb ik gesproken en ervaring opgedaan. Pete en Steve hebben waanzinnig goed werk afgeleverd, ik heb op storm chase gebied alles mee gemaakt. We hebben bewust gekozen voor de low risk area, dit om het behoorlijk grote circus van storm chasers te ontlopen, het is soms ergerlijk te noemen hoeveel chasers op een bepaalde supercel zitten. Nathan, dat is een jonge Engelse storm chaser met wie ik morgen terug vlieg naar Amsterdam, heeft 2 dagen vast gezeten op het land van een boer in Zuid Dakota omdat vele chasers dwars door het veld van de boer waren gecrost. Dat resulteerde in een schade vergoeding van 600 Dollar per persoon, twee chasers gingen regelrecht naar de gevangenis dus is het "leuke" van storm chasen in Amerika er vind ik een beetje af. Toch zal ik terug komen want de vrienden die ik hier heb gemaakt laten mij niet meer los. Zo.., en nu snel naar de Cow Camp in Decatur!!

Groetjes en tot de volgende chase,
                                                Simon, Pete en Steve.

Afstand dag 24: 244 mile = 393 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

29 Mei 2010 Dallas DFW Tx - Amsterdam


Hallo Iedereen,

Vanmorgen om 07.40 uur ben ik weer geland op Schiphol Airport vanuit Dallas DFW.
Ik heb een uitstekende vlucht gehad met de KLM zonder veel turbulentie en heb een uitstekend plekje in de Airbus weten te bemachtigen, ik heb Nathan uit de economy klasse laten halen en hij kon naast mij in de economy plus plaats nemen wat hij zeer waardeerde. Ik ben samen met Nathan, een storm chaser uit Engeland, met de vlucht KL 0670 zonder problemen geland. Peter heeft mij opgehaald en ik was binnen een uurtje thuis. Uiteraard had ik Peter erg veel te vertellen onderweg dus is de tijd omgevlogen. Ik maak het weblog even af en ga zo snel mogelijk pitten! :-)

OK, het zit er op voor dit jaar, ik ben nu officieel een storm chaser, helaas nog niet een ervaren chaser maar dat gaat de komende jaren wel gebeuren want ik ben van plan meer op mezelf te gaan jagen, waarschijnlijk weer met Pete en Steve of andere chasers zoals Rocky uit Oklahoma. Afspraken zijn nog niet gemaakt, we zien het wel.
De tips van Pete en van Steve waren goud waard dus weet ik nu hoe je het beste kan gaan chasen zonder veel gevaar te lopen, het liefst ga ik weer met deze knots- gekke Britten op pad, de tijd zal het uitwijzen.

Iedereen bedankt voor het meeleven en de vele mails, de volgende chase is in 2012!

Groetjes en veel plezier met deze weblog. Simon.

Totaal afgelegde storm chase afstand in USA: 8060 mijl = 12971 kilometer.
Totaal afgelegde afstand in USA plus vlucht: 18006 mijl = 28978 kilometer.
Afstand dag 25: 4973 mile = 7958 kilometer! (klik op foto's voor vergroting)


Top

Reacties

30 Mei 2010 Hellevoetsluis


Hier komen nog meer foto's van de tornado chase met commentaar, eerst gaan we een paar dagen naar bed en dan wordt de weblog van de week ge-update!

Ik maak de balans van de week op van deze chase en de volgende chases worden in dit kader aangekondigd.

De software die nog aangeschaft moet worden is een systeem dat lijkt op het Amerikaanse Baron system systeem, mijn oog is gevallen op het Nexrad GR level 3 systeem met GPS voor de navigatie.

En uiteraard staat de "streets en trips" software voor USA en Europa met het bijbehorende GPS systeem op mijn verlanglijstje want er staan nu ook chases in Europa op de kalender van dit jaar.

Groetjes en tot de volgende chases in Europa en de USA.

Simon.

 

Top


- Stormjagers.nl ©2010--------------------------------------------------------------- [De reacties wordt dagelijks gecontroleerd!] -