Menu:

- Menu
-- Home
-- Contact
-- Links
- Nader Verklaard
-- Buien
-- Onweer
-- Storm
-- Tornado
- Soundings
Parameters en Indices
Soundings & T-skew
Uitleg T-skew diagram
- Tornado Chase USA
-- Chase 2008 J&S
-- Chase 2009 D&S
-- Chase 2010 Simone
-- Chase 2011 Ditta
-- Chase 2011 B&R
-- Chase 2011 Jos
-- Chase 2012 B&R
-- Chase 2014 B&R
-- Chase 2015 Jos
-- Chase 2016 B&R
-- Chase 2017 Jelle
-- Chase 2022 Bert Rick
-- Tornado Tour

Tips

Chase Software
GRLevel 3

Chase Software
Baron Weather

Navigatie
Google Maps USA

Tornado Tours
Cloud 9 Tours

Tornado Tours
Silver Lining Tours

Tornado Tours
Tempest Tours

Telefoon
Verizon Cell Phones

Auto Verhuur
Rent a Car Budget

Auto Verhuur
Rent a Car Enterprice

Dallas/DFW Airport Tx
Dallas/DFW Airport

Denver Airport Co
Denver Airport

Super 8
Super 8 Motels

Days Inn
Days Inn Motels

Best Western
Best Western Motels

Motel 6
Motel 6 Motels

Guest Inn
Guest Inn Ok

Eten en drinken
Big Texan Amarillo

Eten en drinken
Cracker Barrel

Eten en drinken
Subway USA

Eten en drinken
Wendy's USA

Supermarkt
Target Supermarket

Supermarkt
Walmart Supermarket

Toerisme
Badlands N. Dakota

Toerisme
Monument Rocks Ks

Toerisme
Palo Duro Canyon Tx

Toerisme
White Sands Nat.Park


---------------
SPC Norman OK »
---------------
Stormjagers:
Boelie Boelens
Jelle Bogerman
Jos Bredek
Rick van der Burg
Bert van Dijk
Ditta den Hoogelander
Dirk den Hoogelander
John van der Heijden
Roelof Mink
Peter de Vries
Simone Wiersma

---------------

Tornado Tours USA

Tornado chasen.... bij sommige mensen gaat het bij het begin van het tornadoseizoen kriebelen en wil men gaan chasen, ofwel op "tornadojacht".
Meestal met de bedoeling om veel mooie en vaak ook spectaculaire foto's te maken, maar ook om de spanning van de aanblik van een imposant natuurverschijnsel of om het weer en de natuur in de Verenigde Staten te bestuderen.
Mocht u ook willen gaan, bezint eer ge begint. Een tornado chase van een paar weken is niet goedkoop: Je bent zomaar 3000-5000 Euro kwijt. Besef bovendien dat het een zeer gevaarlijke hobby is, zeker als er onvoldoende kennis is van het weer en het klimaat van de Verenigde Staten. Ook een redelijke basiskennis van omgangsvormen en leefgewoonten in de Verenigde Staten is wenselijk. Ga in elk geval nooit zonder een meteorologisch geschoold iemand op pad en zorg dat er een goed en zeer betrouwbaar vervoermiddel aanwezig is, dat bovendien comfortabel genoeg is om dagelijks soms wel duizend kilometer te rijden. Bovendien moet er de beschikking zijn over apparatuur om voortdurend de meestal actuele weergegevens binnen te halen en om veld- waarnemingen te doen. Tornado chasen is ook in Nederland in opkomst geraakt, sinds de komst van het internet informatieverstrekking vanuit de V.S. eenvoudig maakte en met name Meteo Consult enkele geslaagde chase-expedities uitvoerde, in het kielzog gevolgd door groepjes weeramateurs.
Weest tijdens een chase niet kritisch met eten. Vaak zal het op een snelle "fastfood" hap uitdraaien omdat snel en veel gereden moet worden. Voordeel van de V.S. is dat de wegen doorgaans niet druk zijn en je weinig files en stoplichten aantreft.
Duizend kilometer aan 1 stuk doorrijden is dus wel wat anders dan in Europa.
Als je vlak bij een tornado bent en stopt om te fotograferen, zorg dan dat je in de buurt van een kruispunt bent, zodat je in geval van nood kunt beslissen om de veiligste vluchtweg te kiezen. Blijven wachten tot een tornado over je heen trekt is ten stelligste af te raden. Een ander gevaar is de grote hagel die kan vallen. Hagelstenen met een diameter van meer dan 5 cm diameter zijn bepaald geen uitzondering, niet zelden zijn het zelfs stenen ter grootte van golfballen of nog wat groter. Ze wegen soms wel een kilo per stuk en dat komt dan met grote snelheid naar beneden met alle gevolgen van dien.
Om met succes te chasen moet je goed tegen teleurstellingen kunnen.
Het is zeker voorgekomen dat na een dure chase vakantie geen enkele tornado is gezien en je vele duizenden kilometers voor niets hebt gereden. Of het een goed tornadojaar wordt, is niet te voorspellen. In sommige jaren zijn er bijna geen tornado's.
Je kunt alleen zeggen dat de kans dat je in "Tornado-Alley" een tornado tegenkomt een heel stuk groter is dan in Nederland. Een chase dag begint gewoonlijk met een snel ontbijt en een uitgebreide analyse van de weersituatie.
De route en bestemming wordt bepaald, maar het is niet ondenkbaar dat deze onderweg ingrijpend wordt gewijzigd, als het weer daartoe aanleiding geeft. In de "target area" komen verschillende chase teams elkaar dikwijls tegen. Sommigen zijn qua apparatuur zeer goed voorzien en andere chase teams haken soms aan. Na een vaak vermoeiende en soms spannende dag slaap je het beste in een motel en eet bij een restaurant in de buurt. Mocht je geen tijd, kennis of zin hebben om je met een gedegen voorbereiding voor en tijdens de chase bezig te houden kun je altijd nog met een georganiseerde reis mee gaan. Er zijn in Amerika enkele goede reisorganisaties die tornadochase-arrangementen aanbieden. Voor beginners is dit zeker aan te bevelen.

Cloud 9 Tours Shawnee Oklahoma

Een goede tornado tour is de Cloud 9 Tours, de organisatie is in handen van Charles Edwards uit Oklahoma USA. Charles wordt bijgestaan door George Kourounis (stormjager uit Canada) en door John Guyton (stormjager uit Massachusetts USA)
De organisatie is zeer professioneel en wordt over het algemeen door Amerikaanse en Engelse toeristen geboekt. Maar ook toeristen uit andere landen kunnen er goed terecht!
De voertaal is Engels, er wordt over het algemeen geen Nederlands gesproken. Nederlandse of Vlaamse toeristen gaan regelmatig mee, deze mensen kunnen u eventueel van de nodige informatie in het Nederlands voorzien.
Voor kosten en informatie is hier de link naar de Cloud 9 Tours USA: Cloud9tours.com

Tornado jagen; zelf Chasen

Bereid de reis thuis gedegen voor! Boek een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam of Brussel naar Dallas/DFW Texas of Denver Colorado. Je komt bijna altijd moe aan komt dan is het beste om een motel in de buurt van het vliegveld te boeken.
Huur een auto vanuit Nederland of België en neem de duurste verzekering op de auto... de verzekering dekt alles en het is mij al een paar overkomen dat er aanzienlijke hagelschade aan de auto was opgetreden, de auto leek wel een poffertjespan!
Ga nooit alleen pad maar neem mensen mee op de tornadojacht.
Het scheelt je veel geld want je kan de benzine, verzekering en eventuele motelkamers delen. Ga nooit met 2 auto's chasen want je raakt elkaar echt kwijt tijdens het chasen!
Neem altijd een geldige creditkaart mee!!! Creditkaarten.. zoals VISA en MASTERCARD worden in de USA altijd zonder problemen geaccepteerd.

Tijdens de chase
Het is raadzaam om een goede laptop met voeding mee te nemen in de auto.
Installeer op de laptop de volgende software: GRLevel 3 of het zeer dure Baron System... plus Streets and Trips USA. Sommige software werken op GPS! Het is erg handig om te weten waar je bent ten opzichte van een supercell met een eventuele tornado.
Een mobiele telefoon is een MUST. Koop een kaart van een Amerikaanse provider..., dat scheelt een hoop geld! Het bellen via Nederland of België kan zeker zwaar in de papieren lopen. Een hotel of motel boeken voor de nacht is vrij eenvoudig en kan zonder problemen.. er is altijd wel een motel of een hotel die kamers beschikbaar hebben.
Onze voorkeur gaat uit naar de Super 8 motels, Days Inn of Best Western.
Motel 6 is een optie maar verwacht er niet veel van, het is het goedkoopste in het genre.
Je kan achter de ervaren chasers aan rijden maar die zijn er niet altijd van gediend...
je kan het uiteraard wel aan de chasers vragen!
Zorg dat je de dag voordat je terug reist naar Europa dat je in de buurt van het vliegveld een hotel- of motelkamer boekt want de wachttijden bij "immigration" kunnen soms wel behoorlijk oplopen omdat reisdocumenten en bagage door de douane gecontroleerd moet worden.
Veel plezier met chasen in de USA, maar houd in uw achterhoofd dat het tornado chasen een uiterst gevaarlijke onderneming kan zijn!!